Fotograf: Robotvera.com

Möt rekryteringsroboten Vera som jagar talanger åt Ikea – klarar 1 500 jobbkandidater på en dag

”Hej, jag heter Vera, och jag är en robot - letar du fortfarande efter jobb?”

Ryska startup-bolaget Robot Vera har hittat ett nytt sätt att hjälpa företag att få kontakt med jobbsökare och intervjua dem. Ikea är bara ett av företagen som numera sparar mängder med mantimmar åt sina mänskliga rekryterare. Robot Vera hinner nämligen med ända upp till 1 500 intervjuer under en enda arbetsdag.

”Hej, jag heter Vera, och är jag är en robot - letar du fortfarande efter jobb?”

Så inleder ryska Robot Vera konversationen när den kontaktar arbetssökande för att genomföra jobbintervjuer, enligt Washington Post.

200 bolag använder redan Robot Vera och i och med att mjukvaran som Robot Vera består av redan är så spridd hinner den redan avverka cirka 50 000 intervjuer på en enda arbetsdag, enligt Washington Post.

Som om det inte vore nog skickar Robot Vera också skräddarsydda uppföljningsmejl.

”Vi ville skapa något som fungerade som Uber fast för rekrytering – och i stället för att kalla på en bil – gör det möjligt för ett företag att kalla på en grupp människor som letar efter jobb.”

Det säger 38-årige Alexei Kostarev till Washington Post – han grundade Robot Vera tillsammans med ett antal partners 2017.

Washington Post rapporterar att en av de stora fördelarna med Robot Vera är att den sparar tid för rekryterare då många av de som har CV och meritförteckningar på jobb-sajter redan har hittat jobb.

Alexei Kostarev hävdar att fram tills Robot Vera kunde krävas 100 samtal för att hitta 20 kandidater som fortfarande letar jobb.

Då Robot Vera verkligen hittar en person som fortfarande letar jobb så tar det ungefär 8 minuter att genomföra själva intervjun oavsett om den sker per telefonsamtal eller via videokonferenssamtal.

Ikea drog igång ett pilotprojekt kring Robot Vera i höstas.

En talesperson för bolaget, Daniela Rogsic, berättar till Washington Post att möbeljätten årligen får in tusentals CV från människor som vill arbeta vid Ikea Retail i Ryssland.

”Det initiala urvalet är att ofta ett väldigt omfattande arbete som kräver betydande tidsresurser från våra HR-specialister. Det var vad som drev idén att försöka med den nya approachen och använda Robot Vera”, säger Daniel Rogsic till Washington Post.

Oavsett kund så är en oväntad effekt med Robot Vera att många jobbkandidater blir mer villiga att uppriktigt kritisera olika jobböppningar än vad man skulle vara inför mänskliga rekryterare, enligt Washington Post.

En bidragande orsak kan säkerligen vara Robot Vera bygger så kallad maskininlärningsbaserad Artificiell Intelligens, AI, vilket att gör den hela tiden lär sig att vässa konversationsförmågan.

Robot Vera klarar också både ryska och engelska i olika hastigheter - Alexei Kostarev hävdar att rösten är snarlik Apples AI Siri eller Amazons AI Alexa - och utifrån arbetsgivarens preferenser kan Vera också låta både som man eller en kvinna.

Alexei Kostarev anser att Robot Vera är som allra mest effektiv för massrekrytering av så kallade blue collar-jobb som exempelvis enklare försäljning eller byggarbete, men kunderna inkluderar även exempelvis banker.

Robot Vera till trots anser han ändå att mänskliga rekryterare som möter kandidaterna ansikte-mot-ansikte alltjämt spelar en viktig roll framöver.

Och när det gäller att rekrytera chefer ser han inga som helst möjligheter att Robot Vera tar över sådana uppgifter.

”Människor gör det mycket bättre”, säger han till Washington Post.

LÄS ÄVEN: Nu kan robotar skruva ihop IKEA-möbler – känd AI-professor får äta upp sina ord


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST