Fotograf: Tim Risberg / TT

Panik på Wall Street – Apple har tappat 64 miljarder dollar på några dagar

Oro över Iphone-försäljningen ligger bakom.

 

En svag prognos från chiptillverkaren Taiwan Semiconductor Manufacturing, TSM, i torsdags har utlöst ett i det närmaste panikartat säljtryck i Apple-aktien på Wall Street.

TSM, som är leverantör till Apple, meddelade att försäljningen under räkenskapsårets andra kvartal kommer att ligga mellan 7,8 och 7,9 miljarder dollar, vilket kan jämföras med marknadens förväntningar på 8,8 miljarder. Orsaken – svag efterfrågan i mobilsektorn.

”När vi närmar oss presentationen av Apples försäljningsprognos för andra kvartalet nästa vecka har Wall Street kommit in i panikläge efter att leverantörer i Asien indikerat att leveranserna av Iphone kommer att ligga mycket lägre än väntat”, säger Daniel Ives, analytiker på GBH Insights i en rapport enligt CNBC.

Det tog inte lång tid efter att prognosen från TSM presenterats förrän analytikerna började sänka sina förväntningar. Morgan Stanley sänkte sin estimat över försäljningen i andra kvartalet till 34 miljoner Iphones från tidigare 40,5 miljoner. Det kan också jämföras med nuvarande konsensus som ligger på 43 miljoner.

Under tre handelsdagar, fredag, måndag och tisdag, har Apple tappat 64 miljarder dollar i värde. Det motsvarar cirka 547 miljarder kronor.

En annan techjätte som sett liknande tapp av helt andra orsaker är Facebook, vars väärdering störtade med omkring 80 miljarder dollar efter Cambridge Analytica-skandalen.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST