Mystisk mask bakom ny global hackerattack – Sverige bland de drabbade

Den här gången är det sjukhusutrustning som varit måltavla.

 

Den relativt okända hackergruppen Orangeworm har attackerat sjukhusutrustning, som exempelvis röntgenapparater, världen över med ett spionliknande virus för att ta reda på mer om hur apparaterna fungerar, skriver säkerhetsbolaget Symantec i en rapport enligt Forbes.

Främst är det medicinska institutioner i USA som drabbats men datorer i flera andra länder, däribland Sverige, ska också ha infekterats.

”Eftersom angreppet har försökt hålla infektionerna på maskinerna aktiva under långa perioder är det troligt att gruppen vill lära sig hur maskinerna fungerar. Vi har inte hittat några bevis som pekar på att angriparna har planer på att utföra någon form av sabotage just nu”, säger Symantec-forskaren Alan Neville i ett uttalande som Forbes tagit del av.

Enligt Alan Neville skulle dock angreppet kunna modifieras för att sabotera utrustningen.

Mycket litet är känt om hackergruppen Orangeworm. Dock finns det inga bevis för att gruppen agerar på beställning från någon nation.

”Orangeworm har varit aktiva i några år, vi tror inte att gruppen har några kännetecken som tyder på att det är en statsunderstödd aktör – troligtvis är detta en individ eller en liten grupp individer. Det finns just nu inga tekniska eller operativa indikatorer som kan fastställa var gruppen kommer ifrån”, skriver Symantec i ett blogginlägg enligt IDG.se. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST