Fotograf: Lorrie Lejeune/MIT

Studentens briljanta uppfinning låter dig googla fram all världens kunskap – bara genom att tänka

”Som en förlängning av vår egen kognition”

Amerikanska MIT Lab är en framtidsfabrik, där allt från mat som kan odlas i öknen och drömmar som kan kontrolleras utvecklas. Men för den utexaminerade studenten Arnav Kapur är framtiden tyst. Han har nämligen utvecklat AlterEgo, en teknik för att surfa på nätet med hjälp av sina tankar.

”Vi ville skapa en plattform som smälter samman människa och maskin på sätt som känns som en förlängning av vår egen kognition”, säger han till MIT News.

Idag kan vi inte leva utan våra mobiler, men forskargruppen som leds av professor Pattie Maes, ville hitta ett sätt att leta information på nätet utan att plocka fram telefonen.

”Vi har letat efter teknik som gör att vi kan njuta av all fantastisk information och alla tjänster som finns på nätet men utan att släppa närvaron”, säger hon.

Tekniken som gruppen tagit fram består av en pryl som sätts runt örat och ett tillhörande datorsystem. Elektroder i prylen runt örat fångar upp neuromuskulära signaler i käken och ansiktet när man ”uttalar orden tyst i huvudet” men som inte syns utifrån.

Signalerna fångas sedan upp av system med maskininlärning som har tränats i att korrelera signaler med ord. I kitet ingår också hörlurar som överför vibrationer genom benen i ansiktet till innerörat. Eftersom lurarna inte stör hörselgången, kan informationen förmedlas till användaren utan att den stör övrig ljudupptagning.

När Scott Pelley från CBS News träffar Arnav Kapur för att testa tekniken ber han honom att räkna ut vad 45 689 delat på 67 blir. Arnav Kapur ställer frågan tyst i huvudet till datorn och hör sedan svaret genom vibrationer som överförs genom hans skalle och in i hans inneröra.

Arnav Kapur svarar: ”681, 925.”

Scott Pelley frågar också vilken stad i som är störst i Bulgarien och hur många som bor där.

Efter en snabb tankeöverförd googling kommer svaret: ”Sofia, 1,2 miljoner invånare.”

Nu ska forskargruppen samla in mer data och fundera på i vilka former tekniken skulle kunna bli användbar.

Den här videon visar hur tekniken fungerar:


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!


VECKANS AFFÄRERS SENASTE LISTOR

Kalendarium

För dig som prenumerant