ANNONS

En guldgruva av idéer: dataspels-utvecklare ska sätta fart på industrin

I en tid när utvecklingen går allt snabbare letar företag efter nya källor till innovation. När digitala spelutvecklare får släppa lös sina idéer kan spelplanen förändras helt.

Digitaliseringen förändrar industrier och samhällen runt om i världen, och gruvbranschen är inget undantag. För att få ut det mesta av de möjligheter som digitaliseringen innebär kan kunskap och kompetens från oväntat håll behövas. 

”Vi ser en digitaliseringsvåg svepa över den traditionella maskinbyggnadsindustrin”, säger Miika Kaski, som arbetar med forskning och teknikutveckling inom affärsområde Sandvik Mining and Rock Technology.

Gruvdrift har traditionellt sett har varit en konservativ bransch, där förändring gått långsamt. Men nu innebär digitaliseringen nya öppningar.

”Plötsligt är dataspelsutvecklare relevanta för oss. De kan till exempel skapa användarvänliga gränssnitt till vissa funktioner. Det här är kunskaper vi behöver framöver”, säger han.

Think tanks ger nya infallsvinklar 

För att locka till sig människor med idéer som kan ta gruvdriften in i framtiden med hjälp av det senaste inom digital utveckling, ordnade Sandvik en think tank. 

”Syftet med eventet var att sammanföra små, nystartade företag och medelstora företag för att hjälpa oss att bygga en framtid inom digitalisering. Företagen uppmuntrades att tänka i nya banor inom områden som har att göra med utrustning, dataanalys och processoptimering, allt i enlighet med vår digitala strategi”, säger Miika Kaski. 

Inbjudan lockade fler än Sandvik kunde ta emot, så man var tvungen att gå igenom presentationerna på förhand för att välja ut 26 bidrag som skulle gå vidare: 

”Alla bidrag var inte relevanta för oss, men samtliga erbjöd en tankeställare och gav oss en bild av hur digitaliseringen stöper om andra branscher.” 

Samarbete är avgörande för att nå framgång

Vid sidan av events som think tanks samarbetar Sandvik med universitet och externa forskningsanläggningar världen över för att komplettera och korsbefrukta det egna forsknings- och utvecklingsarbetet. 

”Även om vi har gott om resurser och kompetenser inom företaget, ser vi ett stort värde av att i allt högre grad se bortom vår kärnverksamhet och låta annan kompetens bli del av våra innovativa ekosystem och nätverk”, säger Miika Kaski.

För Sandvik har innovation varit en viktig framgångsfaktor allt sedan företaget grundades.

”Att vara ledande inom teknik och att vara nummer ett eller två på våra utvalda marknader är grundläggande i vår strategi. Kontinuerlig innovation är nyckeln till tekniskt ledarskap”, avslutar Miika Kaski.

Lär mer om digitaliseringens drivkrafter och om Sandvik här 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.