Fotograf: Spotify press / Pontus Lundahl, TT

Efter brevet till Löfven: Daniel Ek får sin vilja igenom

Sverige motsätter sig EU:s skatt mot techbolag, rapporterar Di Digital.

 

Förra månaden damp ett mejl ner i statsminister Stefan Löfvens inkorg, signerad Daniel Ek. Spotify-grundaren vädjade till att Löfven skulle ändra sin position gällande en extra skatt på digitala tjänster som EU kommer att besluta om inom kort.

Förslaget – som Löfven först motsatte sig, för att sedan stötta det – skulle medföra en skatt på 3 procent av försäljningen på digitala bolag som omsätter minst 50 miljoner euro inom Europa, samt 7,6 miljarder kronor globalt. Facebook, Google och Spotify skulle vara bland de cirka 150 bolag som skulle beröras av skatten i dagsläget.

Det här tyckte Ek skulle bli "väldigt skadligt för Spotify" och dessutom orättvist då bolaget ännu går med kraftig förlust, sa han i brevet. 

LÄS MER: Daniel Ek vädjar till Stefan Löfven: "Väldigt skadligt för Spotify"

Nu rapporterar Di Digital att regeringen har valt att motsätta sig förslaget. Beslutet fattades under tisdagen när finansminister Magdalena Andersson (S) träffade riksdagens skatteutskott.

"Regeringen är negativ till att använda en omsättningsbaserad punktskatt", inleds Sveriges inställning inför förhandlingarna med övriga EU-länder.

Regeringens inställning till förslaget är inte helt överraskande, då man redan under hösten gett signaler att man skulle motsätta sig skatten för att man var orolig att en omsättningsbaserad skatt kunde slå hårt mot ett exportberoende Sverige. 

"Det har inte presenterats några övertygande bevis om att den digitala ekonomin bör behandlas annorlunda", säger Leif Jakobsson, statssekreterare med ansvar för skattfrågor hos finansministern.

Det är inte klart huruvida Stefan Löfven personligen har stöttat eller motsatt sig regeringens position. Regeringen hoppas istället nu att driva saken vidare genom "en långsiktigt lösning inom [OECD]" år 2020, skriver Di Digital.

Även allianspartierna motsatte sig skatten på liknande grunder som regeringen, bekräftade Mathias Sundin, skattepolitisk talesperson för Liberalerna.

Sverige kommer förmodligen att möta hårt motstånd från större EU-länder när förhandlingarna inleds inom kort. Utöver Sverige har bara Danmark och unionens "interna skatteparadis", som Luxemburg, Irland och Malta, hittills motsatt sig en skärpt reglering.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST