Fotograf: Atlas Copco

Svenska verkstadsjätten slår rekord - men aktien störtdyker

Verkstadskoncernens ordertillväxt i kvartalet var rekordhög, och resultatutvecklingen var stark.

 

Atlas Copco redovisar en vinst före skatt på 4 513 miljoner kronor för första kvartalet. Det kan jämföras med ett resultat 4 058 miljoner kronor motsvarande period 2017.

Verkstadskoncernens ordertillväxt i kvartalet var rekordhög, och resultatutvecklingen var stark.

Så sammanfattar vd Mats Rahmström kvartalet i en kommentar publicerad i anslutning till kvartalsrapporten.

"Vi har haft en mycket stark inledning på året", skriver han där och nämner att både orderingång och intäkter ökade med 9 procent organiskt på koncernnivå under kvartalet.

"Ordertillväxtern var god både för utrustning och service trots de höga jämförelsesiffrorna för det första kvartalet förra året", uppger Mats Rahmström och nämner en hög kundaktivitet.

Dotterbolaget Epiroc visade också en "stark organisk ordertillväxt och stabil lönsamhet" under kvartalet.

Trots det starka resultatet, sjunker Atlas Copco i förhandeln på Stockholmsbörsen. Båda aktierna är ner med dryga 6 procent.

En förklaring kan ligga i att kvartalets operativa kassaflöde minskade till 2,7 från 3,5 miljarder kronor under kvartalet. Även fallande USA-börser under gårdagen påverkar.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.