ANNONS

Skadan satte stopp för landslagsstjärnan – men ledde till en helt ny karriär

Han fick avbryta landslagskarriären redan vid 25 år. Nu har före detta handbollsstjärnan Oscar Carlén startat en egen försäkringsagentur – som hjälper just elitidrottare.

Oscar Carlén vet av egen erfarenhet hur viktigt ett heltäckande försäkringsskydd är för elitidrottare. Han blev tidigt etablerad i det svenska handbollslandslaget och inledde en proffskarriär i Tyskland vid 19 års ålder. Men redan tre, fyra år senare började skadorna dyka upp och vid 25 års ålder fick Oscar Carlén avbryta elitsatsningen.

”Vid den åldern är det lätt att känna sig odödlig och jag förväntade mig att ha åtminstone tio år kvar av karriären. Tyvärr visade det sig att mitt eget försäkringsskydd hade stora brister. Min olycksfallsförsäkring omfattade till exempel inte elitidrottsskador, vilket är ganska vanligt i reguljära försäkringar”, säger Oscar Carlén och tillägger: 

”Det innebar att jag fick sämre förutsättningar att komma tillbaka efter skadan”

Hjerta

Bf Underwriting AB BF är ett joint venture mellan Lloyds-coverholdern Balticfinance och investmentbolaget Patoc Trading som representeras av idrottsstjärnorna Tobias Karlsson, Patrik Fahlgren och Oscar Carlén.

Läs mer om Hjertas försäkring och sparande här

Skadan blev en möjlighet 

Nu hade Oscar Carlén och hans kompanjoner startat en försäkringsagentur, Bf Underwriting, redan innan skadan.

”Men det var inte lätt att sköta bolaget på distans från Tyskland med en anställd i Sverige. Min skada var olycklig, men för bolaget var det en fördel. Jag läste ekonomi vid Lunds universitet och när jag blev klar med utbildningen kunde jag satsa helhjärtat på företagandet”, säger Oscar Carlén.

För att få upp volymen i bolaget valde de att utveckla egna försäkringsprodukter som alla förmedlare kan använda och ta del av, främst med inriktning på elitidrott. 

”I stället för att konkurrera med de stora jättarna har vi nischade produkter. I dag ligger fokus på idrottsförsäkringar, men vi vill vidga vårt utbud med andra typer av nischförsäkringar. Vi har till exempel inlett ett samarbete med en försäkringsgivare för evenemangsförsäkringar där vi kan försäkra allt från bröllop till konserter”, säger Oscar Carlén. 

Stort utbud har gett resultat

Enligt Oscar Carlén bör en elitidrottsförsäkring innehålla delar som sjukvårds-, olycksfalls- samt temporär och permanent avbrottsförsäkring som skyddar mot inkomstbortfall.

”Vi erbjuder försäkringar för enskilda idrottare, idrottslag, agenter, landslag, idrottsförbund och idrottsevenemang. I dag har vi cirka 2 500 slutkunder av olika karaktär i ett tiotal europeiska länder. Vi upphandlar risker hos internationella försäkringsgivare, på ett sätt som inte kan göras på ett standardiserat sätt i Sverige”, säger han. 

Oscar Carlén trivs med sitt nya arbetsliv, man han har inte lämnat handbollen helt.

”Jag är engagerad i min moderförening Ystads IF och hoppar in som expertkommentator på tv. Samarbetet med Hjerta är otroligt spännande och utvecklande”, avslutar Oscar Carlén


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.