Volvo kör ifrån alla – orderingången tokrusar

Volvos kvartalsrapport visar på urstark orderingång för lastbilsjätten.

Lastbilskoncernen Volvos rörelseresultat uppgick till 8.297 miljoner kronor för det första kvartalet 2018.

Analytikerna hade räknat med ett rörelseresultat på 8.170 miljoner kronor, enligt SME Direkt sammanställning inför rapporten.

Rörelsemarginalen blev 9,3 procent för kvartalet. Väntat var en marginal på 9,5 procent.

Försäljningen uppgick till 89.143 miljoner kronor för perioden. Här låg SME Direkts konsensusprognos på 86.105 miljoner kronor.

Lastbilskoncernen Volvos nettoorderingång på lastbilar, exklusive samriskbolag, uppgick under det första kvartalet till 71.965 enheter, en uppgång med 29 procent från 55.622 fordon motsvarande period 2017.

Det framgår av delårsrapporten.

Siffran var bättre än analytikernas snittförväntningar. Enligt SME Direkts prognossammanställning låg förväntningarna på en orderingång på 67.381 lastbilar under kvartalet.

Lastbilstillverkaren Volvo höjer sin prognos gällande lastbilsmarknaderna 2018 i Nordamerika och upprepar bedömningen vad gäller den europeiska marknaden.

Det framgår av kvartalsrapporten.

Volvo räknar nu med att marknaden för tunga lastbilar i Nordamerika kommer omfatta 300.000 fordon, en uppjustering med 20.000 från tidigare.

Bedömningen för Europa, 310.000 fordon, står fast.

Lastvagnskoncernen Volvos nettoorderingång på anläggningsmaskiner i division VCE steg med 37 procent till 23,938 maskiner (17.487) under det första kvartalet.

Ökningen drevs framförallt av Nordamerika och Asien.

Volvos ansträngda leverantörskedja, som tyngde lönsamheten inom Lastbilar under första kvartalet, väntas fortsätta att påverka den närmsta tiden.

"När vi blickar framåt så ser vi att den höga orderingången kommer att innebära att begränsningarna i leverantörskedjan och de kostnader som dessa medför kommer att bestå den närmaste tiden", skriver vd Martin Lundstedt i kvartalsrapporten.

Han tillägger att bolaget under kommande kvartal kommer att fortsätta att fokusera på att öka effektiviteten i hela värdekedjan.

Under första kvartalet sjönk rörelsemarginalen inom Lastbilar till 8,8 procent (9,6), vilket var lägre än analytikernas snittprognos om en marginal på 9,8 procent, enligt SME Direkt.

"De ökade volymerna hade en positiv påverkan, men lönsamheten drogs ned av omställningarna till nya lastbilar i Nordamerika och en fortsatt ansträngd situation i delar av leverantörskedjan", skriver Martin Lundstedt om lastbilsverksamheten.

Fordonskoncernen Volvo höjer samtliga prognoser för marknaderna för anläggningsmaskiner förutom för Europamarknaden, för vilken den tidigare bedömningen kvarstår.

Det framgår av kvartalsrapporten.

VCE-marknaderna i Nordamerika och Sydamerika spås nu visa tillväxt på 10-20 procent, vilket är en höjning från tidigare bedömning om 0 till +10 procent.

Kinamarknaden spås nu stiga med 20-30 procent, jämfört med att tidigare ha bedömts växa med 10-20 procent.

VCE-marknaden i Asien (exklusive Kina) väntas nu växa 5-15 procent.

Volvos orderingång på lastbilar var särskilt stark i Nord- och Sydamerika under det första kvartalet, framgår det av rapporten.

Totalt ökade orderingången på lastbilar med 29 procent.

I Nordamerika steg Volvos orderingång på lastbilar med 107 procent. Volvo ökade sin marknadsandel till 10,2 procent (9,4) till och med mars medan Macks marknadsandel minskade till 6,5 procent (8,9), vilket återspeglar den minskade produktionen i samband med övergången till nya lastbilsmodeller, skriver bolaget i rapporten.

Orderingången i Sydamerika ökade med 57 procent under kvartalet, vilket reflekterar en återhämtning i Brasilien och en fortsatt god efterfrågan i Argentina och Chile. I Brasilien steg Volvos marknadsandel inom tunga lastbilar till 18,6 procent (17,8).

I Europa steg orderingången med 2 procent. Till och med februari uppgick Volvos marknadsandel till 16,8 procent, vilket var lägre än 17,6 procent samma period 2017. Renault Trucks fortsatte att återta marknadsandelar inom tunga lastbilar till 9,0 procent (8,7) i Europa.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Proffsens varning: Sälj de här 7 aktierna innan det är för sent
  2. Jättelik SAS-strejk rycker närmare – kunder erbjuds omboka sina biljetter
  3. Rekordkvartal får specialisten att rusa på börsen – allt om dagens rapporter
  4. Är fri frakt på väg bort inom e-handeln? Zalandos helomvändning kan vara början till slutet
  5. 5 stekheta aktier du borde plocka in i portföljen
  1. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  2. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  3. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  4. Svenskt lyxluftskepp till Nordpolen – de blåser liv i gammal teknik som skonar klimatet
  5. Proffsens varning: Sälj de här 7 aktierna innan det är för sent

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.