Pristagarna Jessica Löfström, trion bakom House of Dagmar och Carin Stoeckmann. Fotograf: TT: Magnus Hjalmarson Neideman, Jessica Gow, Björn Lindgren.

3 kungliga medaljer till kvinnor i näringslivet

På måndagskvällen delades nio näringslivsmedaljer ut för att hedra företagsledare som på olika sätt bidragit till ett välmående Sverige och inspirerat med sitt entreprenörskap. Medaljerna delades ut av prins Daniel och tre bolag med kvinnliga pristagare fanns med på prispallen.

Näringslivsmedaljen delas ut årligen till som mest tio svenskar för framstående entreprenörskap. Tanken är att belöna nydanande personer som utvecklat svenskt näringsliv och bidragit till nya arbetstillfällen. Bakom utmärkelsen står Kungliga patriotiska sällskapet som grundades av Gustav III 1772.

I år delades nio medaljer ut av prins Daniel och där fanns tre bolag med kvinnliga pristagare – två i byggbranschen och ett i modebranschen.

En av pristagarna är Jessica Löfström, vd för ExpanderaMera Byggbemanning.

Motiveringen lyder: Jessica Löfström har kallats pionjär inom sin bransch, som är bemanning inom byggindustrin. Hon har tidigare fått många utmärkelser däribland ”Sveriges bråkigaste kvinna”. Med passion för sin affärsidé i sitt företag ExpanderaMera Byggbemanning är hon nu störst i sitt slag i Byggsverige och omsätter närmare 100 miljoner kronor. Hon har målmedvetet drivit sin affärsidé om bemanning och gjort det både med och mot fackföreningarna, men till sist har alla blivit nöjda, inte minst alla de arbetslösa byggarbetare som hon via sin matchningsfilosofi kan erbjuda jobb.

Hon har ett antal handfasta råd till unga entreprenörer.

“Pröva dina vingar och se om de bär medan du är ung. Det blir inte lättare att starta företag när åren går. Under tiden du gör din affärsplan så ha en kontinuerlig kontakt med marknaden och använd den för att leta dig fram till den bästa modellen just nu, dock inte efter den perfekta. Den finner du aldrig, den behöver du ständigt söka efter. Var beredd att leva genom ditt företag de första åren, ha uppkavlade ärmar, andas djupt och samla mod, fingrarna i myllan och var i din marknad”, säger Jessica Löfström i ett pressmeddelande.

Läs även: Maria Mattsson Mähl och Jessica Löfström om att bygga stort - och en uppmaning till storbankerna

En annan pristagare är företaget House of Dagmar, grundat av systrarna Karin Söderlind, Kristina Tjäder och Sofia Wallenstam. Priset motiveras med orden: Med drygt tio år på nacken och en rejäl uppförsbacke under finanskrisen har företaget nu en etablerad ställning i modebranschen. Med sin sofistikerade, okonventionella och internationellt orienterade stil är företaget på väg att etablera sig som ett modehus även utanför Sverige.

Prins Daniel och Karin Söderlind på utdelningen av Näringslivsmedaljen.

Även bolagets vd, Karin Söderlind, har råd att ge till unga entreprenörer.

“Att våga tro på sig själv och sin idé och vara en smula naiv och orädd är en bra grund att stå på för att kunna bygga upp något. Lyssna gärna in tips och råd men bestäm dig för vad du tror på och kör på det i 180. Inget kommer av dig själv det är mycket slit och jobb som krävs, det ska man vara beredd på, men desto roligare att skapa något eget.”

Läs även: Svenska modesuccén har skapat appen som ska ta kvinnorna ända in i styrelserummen

Den tredje kvinnliga pristagaren är Carin Stoeckmann, vd för Byggmästar’n i Skåne, som prisas för sina starka insatser för bolaget: Med 200 medarbetare omsätter man cirka 1 miljard kronor. Hennes väg in i familjeföretaget var inte spikrak. Organisationsarbete ”är mitt gebit”, har hon sagt, och den talangen behövs för att hålla samman en stor bredd av verksamheter med ny-, om- och tillbyggnader inom kundsegmentet offentlig förvaltning. Stoeckmann har även gjort stora insatser i arbetet med ett moderniserat kollektivavtal och diskuterat tillämpningen av den i sig sunda ordningen med upphandling.

Läs mer om Näringslivsmedaljen här för att se hela listan med pristagare.