Nu är det börsnoterat som lockar för Wallenbergarnas riskkapitaljätte

Riskkapitalbolaget EQT ska ta rejäla poster i nordiska börsbolag.

Riskkapitalbolaget EQT startar ett nytt affärsområde med syfte att köpa poster på 10-20 procent i nordiska börsbolag värda upp till 25 miljarder kronor.

Det uppger bolaget i tisdagens utgåva av Dagens Industri, som erfar att EQT ska resa en ny fond för ändamålet, en fond som saknar slutdatum.

"Vi har under årens lopp sett ett antal intressanta möjligheter i den publika marknaden som EQT inte har kunnat agera på eftersom inte verktyget funnits", säger EQT-partnern Fredrik Åtting och understryker att det finns många företagsledningar på de nordiska börserna som önskar sig en stark huvudägare.

Han har dock inga kommentarer till uppgifterna om en ny fond.

Tidshorisonten för innehaven ligger enligt Fredrik Åtting på 4-5 år, något som dock kan förlängas, och de aktuella sektorerna är i huvudsak de som EQT historiskt har jobbat med: hälsovård, telekom och media, service, industri och konsumentvaror.

Investor är ankarinvesterare i samtliga EQT:s hittillsvarande fonder, och har enligt EQT:s hemsida investerat cirka 10 procent i de senaste fonderna. Den senaste fonden, EQT VIII, stängdes i kvartalet och är på 10,75 miljarder euro med den tidigare Investor-vd:n Claes Dahlbäck som en av två delegater i rådgivarkommittén.

EQT-innehavet är enligt Investors senaste rapport värt 16,8 miljarder kronor, vilket motsvarar 4,9 procent av det rapporterade substansvärdet.

Investor vill än så länge inte säga huruvida man kommer att investera i en EQT-fond riktad mot börsnoterade bolag, men påpekar att man har investerat i de flesta EQT-fonderna historiskt sett:

"Vi har investerat i majoriteten av EQT:s fonder. Om vi skulle delta i den här typen av fond eller inte är för tidigt att säga idag, då EQT än så länge utvärderar möjligheterna inom detta område. Precis som i varje fall skulle vi behöva utvärdera om vi ska delta eller inte", skriver investmentbolagets ir-chef Magnus Dalhammar i ett mail till Nyhetsbyrån Direkt.

I den senaste EQT-fonden, EQT VIII, har Investor åtagit sig att investera 5,7 miljarder kronor, motsvarande 5 procent av fondbeloppet, uppger han också.

Vad gäller eventuella Investor-investeringar i noterade bolag utanför de nuvarande innehaven säger Magnus Dalhammar att "vi letar inte aktivt efter nya investeringar på samma sätt som inom Patricia Industries [som investerar i onoterat, red anm] men utesluter inte möjligheten".


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST