Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf. Fotograf: Pressbild

Tillväxtverket och Wellstreet satsar på kvinnliga techgrundare

Tillväxtverket startar en ny satsning för att få fram fler kvinnliga entreprenörer inom techindustrin. Med sig har man fått riskkapitalbolaget Wellstreet, som grundats av den tidigare Klarna-toppen Mikael Wintzell och e-handelsprofilen Sïmon Saneback.

Trots att Sverige är ledande när det gäller innovation och digitalt entreprenörskap är techindustrin långt ifrån jämställd. Många kvinnor vittnar om att de har svårare att få tillgång till riskkapital jämfört med män och granskningar visar att mindre än en procent av riskkapitalet går till kvinnliga techgrundare.

Därför startar Tillväxtverket ett samarbete med techinvesteraren Wellstreet – acceleratorsprogrammet FemTech Bootcamp. Programmet inriktar sig helt på startupbolag som drivs av kvinnor.

Tio utvalda startupbolag från hela Sverige får möjligheten att ta del av startupscenen i Stockholm, erbjudas kunskap, nätverk och möjligheten att arbeta med några av Sveriges främsta techstjärnor, investerare och potentiella kunder.

“Vi behöver hitta nya vägar för att skapa möjligheter för fler kvinnor inom tech-sektorn. Genom satsningen på acceleratorprogrammet FemTech Bootcamp kan vi uppmärksamma fler förebilder och framgångsexempel”, säger Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf i ett pressmeddelande.

"Det behövs fler konkreta insatser för att lyfta fler kvinnor i rampljuset samt skapa ett starkt community som erkänner att kapitalet från både privat och offentlig sektor fortfarande inte är rättvist fördelat. Granskningar visar att under 1% av kapitalet går till techbolag startade av kvinnor, något som vi bör omvärdera för ökad jämställdhet", säger Sïmon Saneback i pressmeddelandet, serieentreprenör och medgrundare till Wellstreet.

I en artikel i DI Digital framgår det att antagningskraven är att grundarna är kvinnor eller en mix av kvinnor och män samt att produkten eller tjänsten är redo att lanseras på marknaden.

Tillväxtverket påpekar att endast 10 procent av techbolagens ledamöter är kvinnor och att fördelningen ser likadan ut i större startups.

”Men det finns ett stort intresse för jämställdhetsfrågor inom branschen. Vi vill gärna ha in fler samarbetspartners i det här projektet”, säger Arash Sangari, programansvarig på Tillväxtverket, till Di Digital.

Han berättar att dialog förs med flera potentiella partners och nämner bland annat Sara Wimmercranz och Susanne Najafis investeringsbolag Backing Minds.

Programmet går av stapeln i höst.