ANNONS

Ge din e-handel en skjuts med rätt finansiering

Behöver ni anställa eller flytta till större lokaler? Rätt finansiering kan ta din e-handel till nästa nivå.

När det gäller finansieringslösningar för dig som e-handlare finns det flera alternativ att välja på. Ett av dem är företagslån, vilket kan ge rörelsekapitalet i ditt bolag den boost det behöver. Men ett lån passar inte i alla lägen. Anders Lidefelt, vice vd på Svea Ekonomi, förklarar när det kan vara läge för ett lån.

Ofta en fråga om när, inte om finansiering behövs

 ”När man har kommit en bit behövs det nästan alltid mer kapital för att växa. Det gäller både e-handlare som traditionella handlare. Rörelsekapitalet räcker helt enkelt inte till för att göra de stora satsningar som behövs och med några års “track record” är ett företagslån ett av de bästa alternativen”, säger Anders Lidefelt, vice vd på Svea Ekonomi, ett bolag med lång erfarenhet av att hjälpa e-handlare med både finansiering och betallösningar. 

Svea Ekonomi

Svea Ekonomi har sedan 1981 växt från ett företag som erbjuder fakturatjänster, till en ledande aktör inom finansiering och betallösningar. Det här är särskilt tydligt i deras arbete inom e-handeln där lösningarna är framtagna för att möta både konsumenternas krav på en smidig kundupplevelse och e-handlarens behov av en betallösning som driver konverteringen i webbshopen. Det ska vara enkelt att handla och ta betalt.

Läs mer om företagets betallösningar här 

Som Anders påpekar, är det ofta rörelsekapitalet som sätter käppar i hjulet för företagare som vill utveckla sitt bolag. Rörelsekapitalet är de pengar som behövs för att klara den dagliga verksamheten. De binds upp när bolaget betalar ut löner och köper in varor och tjänster som behövs – och frigörs när det säljer sina produkter och får betalt av kunderna. Så går cykeln runt. Men det lämnar sällan utrymme för större investeringar – och därmed också sällan utrymme för tillväxt.

Satsningar som du kan finansiera med företagslån

Med ett företagslån ökar du tillgången på kapital i bolaget och får mer pengar att röra dig med i verksamheten. Samtidigt är företagslån långt ifrån en universallösning. Anders Lidefelt betonar att e-handlaren behöver ha en genomtänkt plan för vilken investering som ska göras och hur satsningen ska bidra till bolagets framtida tillväxt. Typiska orsaker till att behovet av rörelsekapital stiger och ett finansieringsbehov uppstår vid:

 • Nyanställningar
 • Satsningar på informationssystem
 • Utökat lager eller större kontor

Alla de här situationerna kräver större rörelsekapital och binder upp mer pengar i företaget. Men alla företagslån används inte till rörelsefinansiering, även om det är absolut vanligast. Ett företagslån kan också vara aktuellt om du exempelvis vill köpa upp en konkurrent.

Hur vet jag om företagslån är rätt?

Står ditt bolag inför någon av utmaningarna ovan kan din e-handel vara i behov av ett lån. För att få ett lån krävs dock ett “track record”: att du har en rullande verksamhet, en uppbyggd kundbas och några år i bagaget. Bedömningen sker sedan utifrån ett antal faktorer:

”Vi tittar givetvis på bolagets siffror, ägarna och ledningen. Men vi ser även till din affärsidé och vilken bransch du verkar inom – vi jobbar väldigt nära e-handeln och kan därför bedöma verksamheten med lite annorlunda ögon än andra långivare”, avslutar Anders Lidefelt.

Fortfarande osäker på vilken typ av finansiering som är rätt för dig? Läs mer på Svea Ekonomi för att hitta rätt.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
 1. Så brädade han konkurrensen i ”världens hårdaste yrke” – slog alla rekord som dammsugarförsäljare
 2. Fick idén under sommarjobbet på McDonalds – nu tar hans bolag in en kvarts miljard
 3. Länsförsäkringar och Swedbank höjer bolåneräntor
 4. Affärsängeln bakom Malmös tech-succéer: ”Det är impact som gäller för mig nu”
 5. Tesla rasar på börsen efter beskedet att 3000 anställda sparkas
 1. Länsförsäkringar och Swedbank höjer bolåneräntor
 2. Fick idén under sommarjobbet på McDonalds – nu tar hans bolag in en kvarts miljard
 3. Svensk-brittiske miljardären: ”EU-kommissionen har lurat byxorna av Theresa May”
 4. SBAB går mot strömmen och sänker bolåneräntor
 5. Här är det klart vanligaste jobbet miljardärerna hade innan de blev snuskigt rika

För dig som prenumerant