ANNONS
Fotograf Gabriel Liljevall

Vill göra det superenkelt att driva företag: “Vi struntar i hur man brukar göra”

Hur gör man redovisning och administration till något mer än ett nödvändigt ont? Vi har pratat med två ”Wintare” som antagit utmaningen att förändra en förlegad bransch.

För åtta år sedan insåg ett gäng kloka personer att bokföring och ekonomifrågor sällan är det som lockar entreprenörer att starta företag. Pappershantering, löpande bokföring, skatt, moms och löner är tvärtom ett tråkigt och nödvändigt ont som tar mycket dyrbar tid. Som företagare vill man ju kunna lägga all sin energi på sin kärnverksamhet.

Med detta i bakhuvudet startade man techbolaget Wint, som tillhandahåller en molnbaserad tjänst med ett helhetsgrepp kring företagets bokföring och ekonomi – helt digitalt och automatiserat.

”Vår egenutvecklade mjukvara hanterar våra kunders ekonomi i realtid – helt papperslöst”, säger Anders Josefsson, CTO på Wint och en av bolagets grundare.

Wint

Wint är en tech-scaleup som vill göra det superenkelt att driva företag. Läs mer om Wint på wint.se.

Bolaget växer och behöver anställa minst 20 personer under 2018 – bland annat utvecklare, ekonomer och säljare. Se alla lediga tjänster på wintjobb.se.

Wints app gör det enkelt att administrera sitt företagande. Det ska inte vara några krusiduller eller konstigheter. Man ska till och med kunna fakturera på språng.

”Genom notiser får våra kunder smarta påminnelser om vad de behöver göra och när det är klart får man en go känsla, typ ’bra jobbat kompis!’. Jag arbetar mycket med användarupplevelsen och försöker alltid tänka på hur det skulle vara att hantera sin ekonomi i vår drömvärld”, säger Åsa Hellman, designer på Wint.

Skalar upp verksamheten

Nu växer Wint i rask takt. Under vintern och våren har man redan rekryterat ett tiotal personer, men är fortfarande på jakt efter flera nya kompetenser, bland annat utvecklare, lönekonsulter, säljare och redovisningskonsulter. Anders Josefsson beskriver bolaget som en scaleup:

”För mig är en scaleup ett bolag som har kört på ett tag. Vi vet att vår affärsidé fungerar och känner oss säkra på vår produkt. Men stämningen och atmosfären på jobbet gör att vi fortfarande känns som en startup. Till skillnad mot andra i ekonomibranschen har vi slängt slipsen och går med t-shirt på jobbet. Det ska kännas som hemma att jobba på Wint.”

Ångrar sig inte

Åsa Hellman instämmer. Innan hon började på Wint var hon designer på en webbyrå. När hon blev tillfrågad att börja arbeta på Wint var hon först lite tveksam. Som kreatör tyckte hon att det lät lite tråkigt med saker som bokföring och administration, men bestämde sig för att ändå ge det en chans – något hon inte ångrat:

”Jag märkte direkt att Wint inte var en traditionell redovisningsbyrå. Det här var något annat. Ett techbolag med familjär, öppen och go stämning, som bygger en app som ska få ekonomi att bli roligt”, säger Åsa Hellman och avslutar:

”På Wint tänker vi bort hur man ’brukar’ göra och provar istället att måla upp hur det ’borde vara’. Utifrån det försöker vi besvara frågan: hur hittar vi smarta lösningar? Och hur gör vi det superenkelt för våra kunder? Vi nöjer oss inte med ett ’så här gör man’ – det finns mycket branschstandarder och någon måste våga visa att det går att tänka utanför den omtalade boxen. Fokusera framåt, inte bakåt.”


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. ”Du blir en bättre människa på berget” – möt entreprenörerna som kombinerar jobb med äventyr
  2. Googles innovationschef: Snart kan du koppla upp din hjärna mot molnet och nå oändlig intelligens
  3. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  4. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  5. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  1. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  2. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  3. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  4. Frankrikes rikaste rycker ut med miljarder till brandhärjade Notre-Dame
  5. Kraftiga kursrörelser i dagens rapportbolag – Avanza rasar 8%

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.