Fotograf: Ulf Skarin

Bli din egen boss! Träna upp dolda superkraften du bär inom dig

I en värld med blixtsnabba förändringar och ökad komplexitet är det lätt att bli stressad. För att lättare hitta vägen framåt behöver du utveckla dina dolda superkrafter. I en första av fem poddar lär du dig att leda dig själv och hitta din inre kompass.

I en värld som alltmer präglas av ständiga, snabba förändringar med ökad komplexitet, och risk för ökad stress som följd, är det viktigt att försöka hitta sin inre kompass. Vad är viktigt för mig, vad vill jag prioritera och vilka är mina grundläggande värderingar?

”Ska jag vara ärlig handlar mitt intresse för självledarskap mycket om att jag i grunden är en rätt förvirrad prick! Det krävs nog också för att orka ägna över tio år kring frågor att leda sig själv”, säger Jan Artem Henriksson som pluggat både psykologi och på Handels och grundat organisationen Selfleaders som bland annat tränar medarbetare på Spotify, SEB och Bonnier i konsten att leda sig själv.

Som land betraktat är Sverige unikt i världen utifrån en betoning på individualitet och frånvaron av starka strukturer som till exempel religion.

Fem superkrafter för framgång

Ingen vet vad framtiden innebär. Men i en alltmer oförutsägbar värld behöver du träna upp dina dolda superkrafter för att vara bättre rustad.

I en serie på fem poddar utforskar Ulf Skarin tillsammans med Caroline Stiernstedt Sahlbom, vd på Stiftelsen Ekskäret, och en expertgäst i varje avsnitt framtidens fem viktigaste superkrafter och hur du tränar upp dem.

”Det skapar i sin tur mer beslutsångest än någon annanstans i hela världen!”

Och när värderingarna inte är givna utifrån ökar behovet av att blicka inåt och hitta sina egna drivkrafter.

Så var ska jag börja för att utveckla min superkraft självledarskap?

”Steg ett är att utforska dina grundläggande värderingar, har du koll på dem hjälper det sedan dig att göra rätt prioriteringar. Och då blir du samtidigt inte rädd när saker händer eller förändras, du kan alltid falla tillbaka på dina värderingar som blir din inre kompass.”

Men hur tränar jag upp den här superkraften?

”Det här är en resa vi behöver göra tillsammans, det här går inte att göra bara på individnivå. Vi behöver skapa företag, organisationer och skolor där vi uppmuntras att arbeta med den här typen av transformativt lärande. Det här går inte bara att läsa om i en bok, det måste tränas och göras.”

Termen ”transformativt lärande” myntades på 1970-talet och beskriver ett lärande som inte bara handlar om att fylla på med kunskaper och därigenom bli klokare. Själva lärandeprocessen utmanar rådande tankevanor, fördomar och perspektiv till att göra dem mer öppna för förändring, därigenom ökar också möjligheten att kunna lära sig.

Lyssna till hela samtalet med Jan Artem Henrikssson och Caroline Stiernstedt Sahlborn, vd för stiftelsen Ekskäret i lunchpodden ”Min bästa idé” om hur du utvecklar din superkraft självledarskap.

Följ Ulf Skarins dagliga luncher på Instagram med personerna vars idéer bygger det nya näringslivet.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Landet skrotar BNP-måttet – börjar mäta välmående istället
  2. Inflationssiffran som Ingves absolut inte ville se – får kronan att falla brant
  3. Proffsen hissar varningsflagg: 5 aktier du uppmanas göra dig av med direkt
  4. Flygbolag går i konkurs – svenska flygplatser drabbade när alla avgångar ställs in
  5. Ny rapport: Oldfluencer, vertikalodlare och klimatrevisor hetaste framtidsjobben
  1. De flåsar Tesla i nacken – här är elbilarna som är redo att köra om
  2. Flygbolag går i konkurs – svenska flygplatser drabbade när alla avgångar ställs in
  3. Börsens 10 billigaste aktier – varav en har uppsida på 70%, enligt proffsen
  4. Landet skrotar BNP-måttet – börjar mäta välmående istället
  5. SBAB: Räkna med att din bostad tappar i värde fram till 2022 – men kraschen uteblir

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.