Bernard Arnault, ägaren till lyxkonglomeratet LVMH, kan casha in på sin verksamhet. Fotograf: Jérémy Barande/Wikimedia Commons, jackmac34/Pixabay

Så blev han Europas rikaste man – lyx, intriger och fientliga övertaganden

Franske lyxkungen Bernard Arnault har seglat upp som Europas rikaste man. 

H&M:s huvudägare Stefan Persson fortsätter att snabbt rutschat utför på listan över Europas rikaste i takt med bolagets kräftgång på börsen. Spanjoren Amancio Ortega, ägaren till Inditex koncernen med Zara, har också blivit nedknuffad från tronen som Europas rikaste och världens fjärde rikaste man. Platsen har tagits över av fransmannen Bernard Arnault, ägare till lyxkonglomeratet LVMH, Louis Vuitton & Moët Hennessy, enligt Bloomberg Billionaires Index.

Fransmannen Arnault är nu värd 74,6 miljarder dollar (627 miljarder kronor).

Och detta i spåren på att allt vad lyx heter rusar i värde på världens börser just nu.

Även främsta konkurrenten till LVMH, lyxkonglomeratet Kering, vilket äger varumärken som Gucci och Balenciaga liksom andra lyxmärken som franska lädermärket Hermès och brittiska Burberry klättrar på börserna.

Vägen till toppen för Bernard Arnault har inte varit händelselös utan har kantats av intriger och fientliga övertaganden av konkurrenter.

Journalisten Dana Thomas skriver i ’Deluxe – How Luxury Lost Its Luster’ hur Arnault startade sitt imperium under sent 1980-tal och tidigt 90-tal. Det första steget var att ta över LVMH med kronjuvelen och det anrika varumärket Louis Vuitton som gör läderaccessoarer.

Efter en skandalomsusad tvist som rapporterades vitt och brett i medierna lyckades Arnault till slut sparka tidigare ägaren och familjemedlemmen Henry Racamier från LVMH. Därmed gick företaget från att vara en relativt liten familjeägd koncern till det som nu är världens största lyxkonglomerat.

Trots att Bernard Arnault vann och fick överta LVMH hade han inte lika stor lycka i sitt försök att ta över Gucci-gruppen (nuvarande Kering).

Hans första äktenskap gick även i kras men det stoppade inte hans planer.

Under 1990-talet och början av 2000-talet fortskred Arnault sina planer och tog över allt fler lyxmodemärken så som Céline, Givenchy, Fendi och Pucci. Dana Thomas beskriver många av hans övertaganden fulla med intriger där affärerna skötts mer eller mindre ohederligt.

Arnaults lyxportfölj växte med allt från modemärken, parfymer, klockor, juveler och exklusiva spritmärken till historiska varuhuset Le Bon Marché i Paris och diamantföretaget De Beers som utvinner och handlar med diamanter.

Intrigerna fortskred under 2010-talet när familjeägda läderföretaget Hermès – med de superexklusiva väskorna Birkin och Kelly – stämde Arnault för insiderhandel och fientligt övertagande.

Rättegångens utslag blev gynnsamt å Hermès vägnar och LVMH fick ge tillbaka stora delar av sitt aktieinnehav till familjeföretaget.

De aktier i Hermès som var kvarstående efter rättegången konverterade Arnault under 2017 mot fullt kontrollerande ägande av sin allra käraste kronjuvel Christian Dior som han införskaffade under 1980-talet. Strategin var att fokusera på varumärket Christian Dior.

Att döma av resultatet var det en lyckad strategi då det just är ägandet i Christian Dior som nu gjort Bernard Arnault till Europas rikaste man. Aktien fortsätter att slå kursrekord och har på ett år klättrat med nära 55 procent.

Under samma tid har Europas ledande fast fashion-bolags ägare Amancio Ortega och familjen Persson fått se sina aktier rasa med drygt 25 procent för Inditex/Zara och nära 40 procent för H&M.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST