Facebook flyttar 1,5 miljarder konton för att runda GDPR

För att undvika EU:s nya hårdare regler kring dataskydd kommer Facebook flytta 1,5 miljard användare.

Den nya lagstiftningen GDPR – General Data Protection Regulation – träder i kraft den 25 maj i år. För att undgå de nya reglerna kommer Facebook att flytta ansvaret för 1,5 miljard användare till USA från Irland. Flytten kommer att ske innan lagen träder i kraft.

Genom flytten slipper företaget reglerna som är tuffare än den amerikanska dataskyddslagen. 

Regelöverträdelser är förknippade med saftiga böter. Om Facebook bryter mot GDPR-reglerna kan de få böta upp till 4 procent av sin totala årliga omsättning. En sådan bot skulle uppgå till 1,6 miljarder dollar (13,4 miljarder kronor) rapporterar DN.

LÄS ÄVEN: Apple-chefen till hårt angrepp mot Zuckerberg: ”Jag skulle inte ha försatt mig i den situationen”

 Integritetsforskaren Lukasz Olejnik kritiserar flytten.

”Att flytta runt en och en halv miljard användare till andra regelverk är inte en enkel övning i att klippa och klistra. Detta är en stor och aldrig tidigare skådad förändring inom dataskyddet. Användare kommer helt klart att förlora några redan existerande rättigheter, eftersom amerikansk standard för detta är lägre än i Europa”, säger han till The Guardian.

Facebook har uppgett att flytten inte kommer att ändra företagets skattestruktur. Dataskyddet kommer att skötas från Kalifornien samtidigt som företaget redovisar sin skatt på Irland.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.