Fotograf: Stuart Ramson/TT

Mamma Maye Musk – Bakom varje framgångsrik manlig entreprenör finns en entreprenöriell kvinna

Förutom att bringa tre entreprenörer – bland annat SpaceX- och Teslagrundaren Elon Musk – till världen styr Maye Musk över sin egen näringsklinik. Parallellt har hon även en oavbruten modellkarriär som sträckt sig över ett halvt sekel.

Hennes son är världens just nu mest omtalade entreprenör, Elon Musk, som bland annat skapat bolagen PayPal, Tesla och SpaceX.

Sonen Kimbal äger en restaurangkedja med närproducerade råvaror.

Dottern Tosca är en prisbelönt producent och regissör.

 

Framgången har dock inte kommit lätt för varken Maye eller hennes barn.

Trots att det oftast är sonen Elon som anses vara den stora entreprenören i familjen har även Maye en entreprenöriell ådra med sin långa modellkarriär samt sin näringsklink.
Maye Musk har varit modell sedan 1960-talet och påbörjade sin karriär som 15-åring. Nu är hon oberoende från agenter och styr sitt modellande i egen regi och kan unna sig att ta en plåtning bara för skojs skull, berättar hon för Business Insider.

Karriären har dock inte varit spikrak. Till en början var hon tvungen att boka modelljobb genom agenter för att kunna försörja sina tre barn.

När familjen Musk flyttade från Sydafrika till Kanada 1989 var hon tvungen att bolla fem jobb för att få familjen att gå runt ekonomiskt.

Hela familjen fick hjälpas åt och arbetade hårt under de tidiga åren i Kanada. Dottern Tosca jobbade i ett bageri i närheten medan Elon fick jobb på Microsoft innan han började studera på college.

Men Maye Musk insisterar på att hennes inflytande inte är förklaringen till hennes barns framgångar.

"Jag har aldrig hjälpt mina barn. Jag arbetade för hårt, mina barn var tvungna att ta ansvar för sig själva", menar hon.

Trots att Maye Musk anser att hennes inflytande inte påverkade barnens framgångar spelade hon en nyckelroll i Elons och Kimbals första företagsbyggande.

Sönerna startade under 1995 sitt första företag, Zip2, som skapade mjukvara för att leverera företagskataloger och kartor till medieföretag och e-handelskunder. Förutom att upprätthålla sin klinik samt påbörja sin bok ’Feeling Fantastic’ arbetade Maye outtröttligt för att hjälpa sönerna lansera sin startup.

Var sjätte vecka flög hon från Toronto i Kanade till Silicon Valley, Amerikas tech-Mecka i Kalifornien. Förutom att förse sönerna med mat, kläder och inredning hjälpte Maye dem med operativa frågor och allt från företagets affärsplan till att sköta personalfrågor.

Maye Musk donerade alla sina besparingar – omkring 10 000 dollar – runt 1996 för att täcka sönernas kontorshyra och andra företagsutgifter.

”Min bästa investering någonsin”, anser hon.

Zip2 började ta riktig fart under åren som kom och Elon och Kimbal blev allt mer upptagna med styrelsemöten. Samtidigt fortsatte Maye att upprätthålla sin näringsklink samt modelljobben.

"Jag hyrde en bil varje fredagkväll, gjorde modevisningar på lördagmorgnar klockan 8:30 i San Francisco, San Jose eller Sacramento, och körde sedan till deras kontor för våra veckovisa affärsmöte", berättar Maye.

Så småningom såldes Zip2 för omkring 300 miljoner dollar till Compaq Computer och resten är entreprenörshistoria.

Maye Musk önskar att världen bättre skulle förstå hennes sons välvilliga sinne.

"Elons avsikt är bara att göra vad som är möjligt för att göra denna planet bättre med kunskaper i fysik och teknik. Människor tror att han har en baktanke, men så är det inte. Och det stör mig när folk tänker ’Åh, han letar bara efter mer pengar.’ Nej, det har han aldrig gjort”, menar hon.

Nu efter barnens framgångar fortsätter Maye Musk att spendera sina dagar som modell i egen regi samt att driva sin näringsklinik.

Mamma Musk och barnen träffas tillsammans regelbundet trots att alla parallellt sköter sina entreprenöriella projekt.