Fotograf: SolTech Energy

Svenska solpaneler för ditt hustak är knappt synliga för ögat

Hållbarhetspodden träffar Frederic Telander vd på SolTech Energy, som inte säljer solceller utan hyr ut dem och därmed får kunder som köper elen i 20 år.

Solenergi ökar kraftigt som energikälla. Både i Sverige och Kina ger staten subventioner till företag och privatpersoner för installation.

Fördelarna är flera. Solenergi kräver inget underhåll och har heller inga klimatutsläpp. Även vid molnigt väder går det att producera el.

Men de förknippas även med höga installationskostnader och lång återbetalningstid. Vissa tycker också att de förfular.

”Det finns ett motstånd mot solenergi, om att den inte är estetiskt tilltalande. Men tack vare den nya tekniken med integrerade solpaneler i form av tak, fasader och fönster kan vi göra att de inte syns och även få ner priset då de är en del av byggnaden”, säger Frederic Telander.

SolTech Energy är verksamt i åtta länder, inklusive Kina. Där fick bolaget nyligen ett storkontrakt för att sätta upp solenergi på 2,7 hektar tak för att förse en stad utanför Shanghai med 2,7 megawatt ren energi.

Mer än 50 procent av all solenergi under 2017 kom från Kina.

”Vi tycker att det fungerar väldigt bra att jobba med Kina och självklart kontrollerar vi våra leverantörer och håller extra koll på korruption. Det handlar om att ta ansvar hela vägen”, säger Frederic Telander.

Beräkningar visar att det bara behövs en timmes sol för att täcka alla människors energibehov i ett helt år och att år 2050 kommer solenergi vara världens största energikälla.

”Det fantastiska med solen är att det är en energikälla som kan brukas vart som helst på jorden av alla människor oavsett vad man behöver. Men vi är inte där ännu, mer utveckling behövs”, förklarar Frederic Telander.

Lyssna på hela intervjun med Frederic Telander på SolTech Energy i Veckans Affärers Hållbarhetspodd av Jessica Cederberg Wodmar:


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.