Fotograf: SolTech Energy

Svenska solpaneler för ditt hustak är knappt synliga för ögat

Hållbarhetspodden träffar Frederic Telander vd på SolTech Energy, som inte säljer solceller utan hyr ut dem och därmed får kunder som köper elen i 20 år.

Solenergi ökar kraftigt som energikälla. Både i Sverige och Kina ger staten subventioner till företag och privatpersoner för installation.

Fördelarna är flera. Solenergi kräver inget underhåll och har heller inga klimatutsläpp. Även vid molnigt väder går det att producera el.

Men de förknippas även med höga installationskostnader och lång återbetalningstid. Vissa tycker också att de förfular.

”Det finns ett motstånd mot solenergi, om att den inte är estetiskt tilltalande. Men tack vare den nya tekniken med integrerade solpaneler i form av tak, fasader och fönster kan vi göra att de inte syns och även få ner priset då de är en del av byggnaden”, säger Frederic Telander.

SolTech Energy är verksamt i åtta länder, inklusive Kina. Där fick bolaget nyligen ett storkontrakt för att sätta upp solenergi på 2,7 hektar tak för att förse en stad utanför Shanghai med 2,7 megawatt ren energi.

Mer än 50 procent av all solenergi under 2017 kom från Kina.

”Vi tycker att det fungerar väldigt bra att jobba med Kina och självklart kontrollerar vi våra leverantörer och håller extra koll på korruption. Det handlar om att ta ansvar hela vägen”, säger Frederic Telander.

Beräkningar visar att det bara behövs en timmes sol för att täcka alla människors energibehov i ett helt år och att år 2050 kommer solenergi vara världens största energikälla.

”Det fantastiska med solen är att det är en energikälla som kan brukas vart som helst på jorden av alla människor oavsett vad man behöver. Men vi är inte där ännu, mer utveckling behövs”, förklarar Frederic Telander.

Lyssna på hela intervjun med Frederic Telander på SolTech Energy i Veckans Affärers Hållbarhetspodd av Jessica Cederberg Wodmar:


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Butiksdöden slår till: Skokedjan stänger nästan alla sina butiker
  2. Bolagen som utklassar allt och alla - här är Sveriges 728 Superföretag 2018
  3. Hedgefondstjärnan Mitteregger tvingas stänga fonden för nya kunder - har blivit för stor och framgångsrik
  4. IKEA-sfären storköper i H&M - ökar mest i aktien efter familjen Persson senaste kvartalet
  5. Warren Buffett förutsåg Sears fall – för 13 år sedan
  1. Bolagen som utklassar allt och alla - här är Sveriges 728 Superföretag 2018
  2. Butiksdöden slår till: Skokedjan stänger nästan alla sina butiker
  3. Topp 10: Aktierna med starkast köpsignaler just nu
  4. Bytte läkarlinjen mot kampanjen Flygfritt 2019 – ”Jag är tacksam för att klimatförändringen fått mig att leva här och nu”
  5. Ikea sålde 1 miljon vegankorvar på två månader

För dig som prenumerant