Fotograf: UK Parliament/Youtube

Skodunkande, burop och visslingar i parlamentet blev lugn och ro – corporate mindfulness hyllas som dunderkur för stressade beslutsfattare

Sedan brittiska parlamentet utbildade samtliga ledamöter i mindfulness har samtalen blivit både lugnare och mer inlyssnande, vilket banar väg för bättre beslut. Det hävdar parlamentsledamoten Chris Ruane. Och i Sverige har storbolag som Ikea, Ericsson och Ica hakat på trenden.

Skodunkande, burop och visslingar har ofta varit vanliga inslag vid hätska debatter i brittiska över- och underhuset.

Men det var då det.

Sedan parlamentet införde gratis mindfulness-utbildning för samtliga ledamöter 2013 har samtalen blivit både lugnare och mer inlyssnande, vilket i sin tur har banat väg för bättre beslut.

Det hävdade parlamentsledamoten Chris Ruane i samband med att han dök upp som hemlig gäst under Minds Unlimited-seminariet ”Sju Effekter av Corporate Mindfulness” vid Ingenjörshuset på Malmskillnadsgatan i Stockholm förra veckan.

Enkelt förklarat går corporate mindfulness-metoden ut på att kombinera mindfulness (självmedvetenhet) med emotionell och social intelligens (relationsmedvetenhet).

Seniorkonsulten Rosario Rojas som har varit med nästan ända sedan Minds Unlimited startade 2010 berättar att mindfulness har blivit hetare än hetast under senaste två åren i takt med att forskning visar att metoden fungerar.

”Det är klart att mindfulness ses som ganska flummigt. Det beror på att forskningen visar att det fungerar, men vi vet bara inte varför.”

Rosario Rojas berättar att svenska riksdagen var först ut med att försöka införa mindfulness genom dåvarande ledamoten Ann Marie Brodén 2011 – här bör noteras att just Minds Unlimited redan har hållit fem gruppträningsprogram kring mindfulness.

Via kongressledamoten Tim Ryan gjorde USA liknande försök 2012. 

Året därpå slog Storbritannien till via just Chris Ruane. 

Idag har nära 200 parlamentsledamöter från olika partier gått  utbildningen, enligt Chris Ruane.

Han har en lång karriär som lärare bakom sig och började intressera sig för mindfulness i syfte att frigöra elevernas kreativitet.

Efter samtal med professorer vid såväl London School of Economics som Oxford drog han senare igång utbildningen i parlamentet.

Likt tomtar i snöglober befinner sig vårt samhälle i individuella, institutionella och företagsmässiga bubblor där mindfulness kan ge perspektiv på tillvaron och se verkligheten för vad den är, enligt Chris Ruane.

”Jag är en energisk person, men genom att använda andningen som ankare kan man få både kropp och själ på plats. Jag har också slutat med kaffe och choklad och skriver tacksamhetsdag bok sedan 6 år tillbaka för att enklare nå stillheten. Gandhi säger bli förändringen som du vill se i världen”, säger Chris Ruane.

Sedan mindfulness-utbildningen infördes 2013 har parlamentet haft inte mindre åtta sessioner där det har diskuterats vad metoden kan få för effekter på alltifrån ekonomi och jobb till hälsa.

Det här har i sin tur banat väg för programförklaringen The Mindful Nation.

Efter att Chris Ruane förlorat sin plats i samband med valet 2015 fortsatte han oförtrutet att föra ut metoden till folkvalda i 40-talet länder. Och efter att ha blivit återinvald i juni kan han konstatera att Conservatives har fortsatt att driva frågan.

”Jag blev förvånad över att de konservativa kunde gå med på att föra vidare en fråga från Labour som spänner över en rad partier.”

Han tror att en starkt bidragande orsak är all forskning som gör att mindfulness inte ses som något alternativt flum längre. 

Det synsättet gäller även ute hos alltfler företag där alltifrån Jaguar med 35 000 anställda i Storbritannien till läkemedelsjätten GlaxoSmithKline och storbanken HSBC rullat ut metoden inom organisationen. Och i Sverige arbetar bolag som Ericsson, SJ, ICA, IKEA, Academic Work och Vattenfall med metoden.

För ett år sedan gjorde en ledande forskare på området, amerikanen Jon Kabat-Zinn, så stor succé under en föreläsning vid World Economic Forum i Davos att temat har blivit till ett stående inslag.

Chris Ruanes motto är ”Arbeta på din fallskärm innan du behöver öppna den” och hjälp andra att få ordning på fallskärmen när du är klar med din egen.

Det synsättet bidrog till att han så sent som i höstas sammanförde representanter från 15 länder till London för att diskutera frågan.

Då frågestunden vid Ingenjörshuset bland annat ledde till frågan om Vita Huset arbetar med mindfulness uppstår en del skratt i publiken med tanke på Donald Trumps hetsiga temperament.

Men även om såväl USA:s kongress som den svenska riksdagen faktiskt har arbetat med frågan så är det alltså ingenting i jämförelse med brittiska över- och underhuset.

Förutom nära 200 parlamentsledamöter har bland annat 3 000 statstjänstemän också gått igenom utbildningen.

Chris Ruane berättar att såväl dåvarande brittiske premiärministern David Cameron som hans franske motsvarighet Nicolas Sarkozy visat stort intresse för samhällets välmående. 

Det gjorde att både länderna numera inte bara mäter BNP, utan också hur lyckliga medborgarna är på skala 1-10.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.