Fotograf: Rich Pedroncelli/Ted S. Warren

Jobbstressen på e-handelsjätten Amazon har nått nya nivåer – lagerarbetarna måste kissa i flaskor för att hinna uppfylla målen

”Människor är rädda att förlora sina jobb bara för att man behöver gå på toaletten.”

Jeff Bezos må vara världens rikaste man, men nu pekar en rapport från  kampanjplattformen Organise samt en wallraff-undersökning inför en bok om låglönejobb i Storbritannien att lagerarbetarna är så rädda för att förlora jobbet att man har satt i system att kissa i flaskor.

Världens rikaste man, Amazon-grundaren Jeff Bezos, hade en uppskattad förmögenhet på 119 miljarder dollar per den 16 april, enligt Forbes.

Men nu hävdar författaren James Bloodworth att Amazon straffar medarbetare i brittiska Staffordshire som inte hinner uppfylla sina mål för att man exempelvis måste besöka toaletten.

Bakgrunden är att han har gjort ett så kallat wallraff-reportage inför sin bok om låglönejobb i Storbritannien, enligt Business Insider.

Wallraffandet ledde också till att James Bloodworth har berättat för brittiska The Sun om hur lagerpersonalen har satt i system att kissa i flaskor för att ens ha chans att hinna uppfylla sina mål.

”Människor kissade i flaskor eftersom de levde med rädsla för att bli disciplinerade över ’ledig tid’ och att förlora sina jobb bara för att man behövde gå på toaletten”, säger han till The Sun.

En undersökning av Amazon-arbetarna vid Staffordshire av kampanjplattformen Organise har gett ytterligare vatten på kvarn till hans berättelse.

Undersökningen visar bland annat att hela en tredjedel av Amazon-personalen i Staffordshire räds att använda toaletten för att riskera att missa att nå sina mål.

Samma undersökning gav vid handen att arbetarna kände sig betydligt mer ångestfyllda efter att man hade börjat arbeta på Amazon.

Det är redan sedan tidigare känt att Amazon mäter ingående hur snabbt lagerpersonalen kan plocka och packa föremål från hyllorna och hur lång tid rasterna tar.

E-handelsjätten utfärdar också varningspoäng för personal som inte uppfyller sina mål eller anses ta för långa raster.

Organise-undersökningen vittnar också om att flera lagerarbetare inte ens vågar dricka vatten av rädsla för att behöva gå på toaletten, att målen växer med så mycket varje år att man måste springa runt och plocka varorna och förlägga toalettbesök till schemalagda raster, att man måste packa två produkter per minut och att den som dröjer på toaletten kan räkna med att få meddelande till sin scanner-apparat med uppmaningen att ”skynda sig”.

En lagerarbetare blev även tilldömd varningspoäng trots att hon blev sjuk i samband med en graviditet.

En ytterligare visade sjukintyg för magproblem, men fick ändå bassning.

Amazon har kommenterat till The Sun med att bolaget säkrar att alla anställda har smidig tillgång till toaletterna samt att dessa blott befinner sig en kort promenad från där man arbetar. Det här bör ställas i relation till att James Bloodworth snarare har vittnat om att Amazonpersonalen som arbetade på den översta våningen fick ta sig ned fyra våningar för att kunna nå de närmaste toaletterna.

Bolaget hävdar också att man förmedlar en trygg och positiv arbetsplats för tusentals anställda i Storbritannien och ger konkurrensmässiga löner och förmåner från dag ett.
E-handelsjätten lyfter också fram att LinkedIn rankade bolaget som den 7:e mest eftertraktade arbetsplatsen i Storbritannien och den högst rankade motsvarigheten i USA.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST