Fotograf: Steven Senne

Futuristen på Google: Medborgarlön rullas ut globalt på 2030-talet – och du kommer att ”leva väldigt gott på den”

Redan vid år 2030 kommer du kommer att kunna leva ”väldigt gott" på medborgarlön och snarare behöva lägga fokus på att hitta mening och syfte med livet. Det hävdar amerikanske superfuturisten Ray Kurzweil i ett nytt TED-talk.

Nyligen kunde VA.se rapportera att den ekonomiske chefsrådgivaren till Indiens regering, Arvind Subramanian, räknar med att jättelandet har infört medborgarlön (pengar från staten utan krav på motprestation) i 1-2 delstater från 2020.

LÄS MER: Indien kan inleda världens största experiment med medborgarlön redan år 2020

Vid årets upplaga av TED i Vancouver i Kanada kom superfuturisten tillika medgrundaren av Singularity University och Googles utvecklingschef, Ray Kurzweil, med ett betydligt djärvare påstående än så.

Han är fullt övertygad om att medborgarlön är fullt utrullat bland utvecklade ekonomier med start i början av 2030-talet och att modellen är spridd över hela världen vid slutet av decenniet.

”Du kommer att kunna leva väldigt gott på den. Den primära oron handlar snarare om att hitta mening och syfte”, sade han under sitt TED-talk, enligt Business Insider.

Det är långtifrån första gången som Ray Kurzweil kommer med djärva prognoser.

Redan 2016 var han övertygad om att den medicinska teknikutvecklingen skulle ha hunnit så långt redan 2029 att människans förväntade livslängd ökar med ett år per år.

Och nu är alltså Ray Kurzweil övertygad om att i takt med att AI ersätter alltfler jobb framöver så kommer ett växande antal politiker, icke-vinstdrivande organisationer och Silicon Valley-entreprenörer att ta sig en rejäl funderare över hur vi ska hantera en värld där alla inte kan – eller ens behöver arbeta.

Till stöd för sitt djärva påstående pekade han också på att experiment kring medborgarlön ploppar upp som svampar ur jorden i Europa, Afrika och Nordamerika just nu.

Business Insider konstaterar att det inte är någon tillfällighet att tidpunkten för när Ray Kurzweil räknar med att modellen med medborgarlön används över så gott som hela världen sammanfaller med när han räknar med att AI har klarat det så kallade Turing-testet.

Det vill säga den tidpunkt då det är stört när omöjligt att skilja på maskinell och mänsklig intelligens. 

Synsättet att det här kommer att ske 2040 har även lagt grund för att Ray Kurzweil är en av medgrundarna av det så kallade Singularity University – singulariteten är den tidpunkt när den artificiella intelligensen väntas passera människan intelligens och sedan ta så gigantiska kliv att vi kommer att få lika svårt att förstå den artificiella intelligensen som en myra har att förstå människans intelligens idag.

Samtidigt har tanken om medborgarlön har stött på viss patrull under årens lopp.
Till exempel så röstade 80 procent av schweizarna nej i samband med 2016 års folkomröstning där förlaget gick ut på att ge varje vuxen medborgare drygt 21 000 kronor per månad – summan låg något högre än vad som sågs som existensminimum vid den tidpunkten.

Utöver det har Finland haft ett betydligt mer blygsamt projekt där myndigheterna lottade ut 2 000 deltagare som skulle få en ersättning på 5 600 kronor extra i månaden under två års tid.

Men trots att experimentet bara hunnit halvvägs har regeringen redan valt att skrota det.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST