Forskare: Att stänga av notiser på mobilen gör dig olycklig

Att stänga av mobilnotiser för att befria sig från stressen är inget som gör en gladare. Det visar forskning från Duke University.

Gladare, mindre stressad, mer produktiv och en starkare känsla av kontroll över ditt liv.
Det är de främsta effekterna om vi väljer att samla ihop och fördela mobilens notifikationer till tre gånger per dag.

Det visar forskning vid Duke-universitets Center for Advanced Hindsight - forskningen har skett i samarbete med startup-bolaget Synapse som ingår som en del av centrets inkubatorverksamhet.

De nya rönen presenterades nyligen i samband med en konferens arrangerad av American Psychological Association, enligt ScienceAlert.

Forskarna genomförde sitt experiment med kontrollgrupper under två veckor och fann att en genomsnittlig användare får 65-80 notifikationer per dag.

Rent praktiskt delade Duke-forskarna in respondenterna i olika grupper. En grupp som kontrollerade notifikationer på ett ”normalt sätt”, en som fick notifikationer varje timme, en grupp som tog emot notifikationer i omgångar – 9 på morgonen, 3 på eftermiddagen och 9 på kvällen och slutligen en grupp som inte fick notifikationer överhuvudtaget. 

Generellt visade undersökningen att såväl för kontrollgruppen samt den som fick notifikationer en gång per timme kände sig mottagaren mer stressad, olycklig, avbruten och mindre produktiv.

Men döm om forskarnas förvåning då samma effekter visade sig för gruppen som helt stängde av notifikationer.

Här innebar upplägget att gruppen visserligen kunde kontrollera mobilen på ett normalt sätt, men såg inga notifikationer när mobilen låstes på grund av inaktivitet.

Den gruppen hade visserligen också ringsignaler inställda på mobilen, men fick ingen information om missade samtal när skärmen väl blev låst.

Respondenterna kände också att man kontrollerade mobilen mer avsiktligt vilket visserligen var positivt, medan det mer negativa handlade om att känna ångest över vad man riskerade att missa.

”Att stänga av dem fungerar verkligen inte, men vi kan få notifikationerna på ett smartare sätt.”

Det vill säga även om det kan ta 25 minuter att uppnå full koncentration i jobbet igen eller efter att vi har blivit avbrutna av mobilens ständiga påminnelser kan vi begränsa ”bieffekterna” till tre gånger per dag och bli lyckligare på köpet.

Duke-forskarna kan däremot inte utesluta att människor hade anpassat sig och njutit av upplevelsen mer om experimentet hade pågått under många månader.

Forskarna kan också konstatera att ett system som exempelvis släpper igenom notifikationer som e-post från chefen eller påminnelser om viktiga möten kan lindra ångesten.

Duke-forskarna menar att det ideala systemet vore ett som reagerar på innehåll och känner av när det är bästa tiden för att en mottagare ska få en samling notifikationer samtidigt som ett sådant system även bör kunna släppa igenom viktiga notifikationer mellan påminnelserna, enligt ScienceAlert.

Ett sådant ”idealsystem” skulle också ta hänsyn till var mottagaren befinner sig.

Det inenbär att systemet exempelvis skulle skicka den första samlingen av notifikationer då mottagaren anländer till jobbet, alternativt hoppar på tunnelbanan, bussen eller pendeltåget, den andra när lunchrasten väl är över och en tredje när mottagaren befinner sig på väg hem från jobbet.

Kanske inte helt oväntat räknar Synapse med att släppa en app, Daywise, som reglerar notifikationer – appen släpps under närmaste veckorna.

 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.