Röda svenska roboten intar Kina

Så blev lilla svenska musikteknikbolaget Teenage Engineering och innovationsgurun Jesper Kouthoofd kinesiska internet­jätten Baidus robot- och AI-leverantör.

För ungefär ett år sedan köpte Jessie Lü, grundare av kinesiska startupbolaget Raven, en högtalare på Museum of Modern Arts designshop i New York. Han blev så imponerad att han kontaktade företaget bakom produkten, svenska Teenage Engineering, som för övrigt bara säljer sina produkter via MoMa i New York.

Bara ett par veckor tidigare hade Raven i sin tur förvärvats av Baidu, som ett steg i ledet i sökjättens storsatsning på artificiell intelligens, AI. Baidu är Kinas egen motsvarighet till Google.

Nu föreslog Jessie Lü ett samarbete med det svenska bolaget.

LÄS MER: Svenske Oxford-professorn har fått världens ledare att vakna inför AI-hotet: "Det kan bli vår sista innovation"

Till en början var Teenage Engineering skeptiska, berättar Jesper Kouthoofd, företagets grundare och vd och legendarisk reklamman och en av grundarna av kläd- och reklamkoncernen Acne.

De brukar inte hoppa på detta slags samarbeten utan vidare. Men då Jessie Lü kom till Stockholm blev svenskarna snabbt övertygade.

”Raven hade rätt idéer och samma filosofi som vi. Det hade också ett ungt team och kändes lite som ett Teenage Engineering i Kina”, säger Jesper Kouthoofd till Veckans Affärer.

Resultatet kunde ses vid den årliga tillställningen Baidu World i mitten av november. Där presenterades högtalaren H och roboten R, som utvecklats från ritning till produkt på bara ett halvår. Enligt Jesper Kouthoofd har processen gått fort då båda företagen har erfarenhet av att jobba med AI:

”Vi är ingen designbyrå, vi är ingenjörer. Många släpper bara en form, men vi kan göra helt färdiga produkter. Designen är snarare en konsekvens av det vi gör.”

Högtalaren var den enklare av de två produkterna att utveckla. Den är utrustad med Duer OS, Baidus avancerade program för röstigenkänning. Men H kan inte bara utföra enkla direktiv som att söka efter information eller spela en utvald låt. Den kan även beställa taxi, kontrollera hem­belysningen eller utföra schemalagda uppgifter som att sätta på tv:n när ett visst program börjar.

LÄS MER: Adjö till McJobs – här är robotarna som flippar 150 burgare i timmen, bakar pizza och gör perfekt cappucino

Det märks dock att Jesper Kouthoofd är betydligt mer upphetsad över R. Denna robot påstås kunna visa känslor och utveckla en egen personlighet. Den kan exempelvis sträcka på sig om det är soligt ute, eller sjunka ihop vid molnigt väder. De många sensorerna och mikrofonerna gör att R även kan urskilja olika röstlägen.

”I min värld så är det här det första exemplet på en robot i hemmet som man kan få en riktig connection med. Första steget, det första fröet. Den visar kroppsspråk och man kan nästan bli lite rädd över hur mänsklig den kan vara med sina rörelser. Jag har aldrig upplevt detta förut, det är lite som magi”, säger Jesper Kouthoofd.

Teenage Engineering fokuserade också mer på R som krävde mer ingenjörsarbete. Ett team sattes på att utveckla särskilda växellådor och motorer, samt styrning till robot­armen som består av sex fristående mekaniska axlar. Jesper Kouthoofd understryker samtidigt att innehållet vid lanseringen är relativt simpelt, men att produkterna sedan kan ”uppgraderas oändligt”.

Det coola är att de kan byggas på genom Baidus utveckling inom AI, och beroende av hur man väljer att använda dem.

Detta är bara de första stegen. Jesper Kouthoofd beskriver ambitiöst H som ”rösten” och R som ”armen eller halsen”. Nästa steg blir att göra benen, och sedan tillverka olika kroppsdelar var för sig och inom några år ha ”forskat fram det ultimata” som kan sättas samman till en enda robot.

LÄS MER: Nu har han Sveriges kanske hetaste CV – hans robotbolag har knäckt koden till ett 60 år gammalt problem

Mycket riktigt håller en andra robot vid namn Q redan på att utvecklas. Den ska integrera flera funktioner som datorseende och kart- och platstjänster. De första ansatserna i Baidus utveckling av ett slags privat ekosystem av AI för användning i hemmet.

Baidus satsning kallas ”All in on AI”, och på sin webbplats beskriver Teenage Engineering det kinesiska företaget som den världsledande aktören inom AI.
Baidu är en söktjänst, och dess satsning på såväl hårdvara som AI är något relativt nytt.

Men enligt Jesper Kouthoofd sker denna satsning på alla plan, och han har själv sett otroliga funktioner som snart ska kunna användas på mobiltelefoner. Funktioner vars detaljer han inte kan gå närmare in på, vilket även gäller de idéer som nu diskuteras mellan Teenage Engineering och Baidus Raven.

H:s utseende är något okonventionellt. Högtalaren består av färgglada block, av vilka det översta är avtagbart med en interaktiv led-display och kan användas som fjärrkontroll. Jesper Kouthoofd säger att tanken bakom designen är att skilja sig från vad han anser vara ”tråkiga färger” på alla produkter av snarlik design från Silicon Valley:

”Vid början av projektet satte vi ett tema och bestämde en stil rent designmässigt. Vi vill hjälpa Kina att hitta sin egen ton och röst inom designvärlden.”

Denna obrutna mark är en anledning till varför Jesper Kouthoofd tycker det är extra roligt att jobba med Kina.

Medan hårdvarumarknaden i USA är mogen, så är allt i Kina inte lika definierat.
Det är helt andra gränssnitt och möjlig­heten att sätta sin egen prägel på produkterna är större.  

Det här är en artikel från Veckans Affärer magasin. Nu får du som Veckans Affärer-prenumerant ännu mer och smartare innehåll.
Allt detta får du i din prenumeration:
- Access till Veckans Affärer Insights - ditt nya inspirerande arbetsverktyg
- Vårt exklusiva och matiga magasin i såväl digitalt som i tryckt format
- Tidningsarkivet på sajten och i vår tidnings-app
Eller om du vill testa först:

 

Prova Veckans Affärer Insights i 30 dagar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.