Han lämnade hemmet och det materiella bakom sig – för ett liv där hela världen är hans arbetsplats

"En del tycker att det liv jag lever är provocerande."

Just för tillfället befinner sig Per Håkansson på en Airbnb i Santiago, Chile. Han reser en hel del längs Stilla havs-kusten och under förra året bodde och arbetade han i tjugonio städer i sexton länder utspridda på sex olika kontinenter.

”För ungefär fem år sedan bestämde jag mig för att göra verklighet av det som jag har pratat om så länge.”

Per Håkansson har en bakgrund som bland annat journalist - vi båda arbetade i mitten av 1990-talet på numera avsomnade Finanstidningen - och sedan flyttade han till USA och arbetade för en rad tech-bolag.

”Jag var en av de tidiga nätevangelisterna som såg och pratade om hur digitaliseringen skapade helt nya möjligheter att till exempel arbeta i nätverk oberoende av fysisk plats. Och medan många bara pratar om den digitala utvecklingen har jag bestämt mig för att faktiskt leva på det här sättet.”

I praktiken innebar det att Per Håkansson gjort sig av med de flesta av sina tillhörigheter. Han har inget eget hem, det mesta han äger tar han med sig på sina resor, resten finns magasinerat där han tillfälligt hämtar upp det som behövs för stunden.

”Om du till exempel utvecklar appar och tjänster är nyckelordet idag att vara ’användarvänlig’. Och du kan designa ditt liv på precis samma sätt,  du är användaren av den tillvaro du skapar.”

Men hur hittar du uppdrag och jobb?

”De hittar till mig! Jag är en flitig användare av sociala media där jag hela tiden berättar var jag är och gör. Och så publicerar jag regelbundet ett nyhetsbrev som gör att företag hör av sig till mig med förfrågningar om uppdrag.”

Till största delen innebär hans jobb föreläsningar, att leda workshops och anordna olika typer av utbildningar, bland annat om kryptovalutor och bitcoins.

”En del tycker att det liv jag lever är provocerande när de också förstår att jag har barn. Men hela vår idé om kärnfamiljen påverkas förstås också av den digitala utvecklingen och samhällsförändringen det medför.”

”Jag vill ge mina barn en påtaglig och konkret insikt om att de i framtiden sannolikt aldrig kommer att ha ett fast jobb, att livet överhuvudtaget blir mer och mer flytande. Det allra viktigaste är att hitta fram till sin passion och förstå vad som verkligen driver dig.”

Lyssna till hela samtalet med Per Håkansson i lunchpodden ”Min bästa idé”, här får du också ta del av hans bästa råd hur du själv blir en digital nomad och lever ditt liv i molnet.

Följ Ulf Skarins dagliga luncher på Instagram med personerna vars idéer bygger det nya näringslivet.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST