Fotograf: David Charles Peacock/Norwegian

Det här behöver du tänka på – om du ska köpa flygbiljett hos Norwegian

Osäkerheten kring flygbolaget kan ställa till det för den som vill köpa biljetter.

Igår kom beskedet att British Airways vill lägga bud på Norwegian, som pressats hårt under den senaste tiden. Uppgifterna fick bolagets aktie att rusa 47 procent. Men Norwegian har pengabrist och för de som funderar på att köpa sig en flygbiljett finns det en del att tänka på, menar SvD:s Tomas Augustsson.

Lågprisjätten har det stormigt just nu och bolagets egen taktik för att inte krascha är nyemission av aktier. Norwegian hoppas få in 1,5 miljarder norska kronor och en extrastämma kommer idag äga rum där aktieägarna ska ta ställning.

”Det är ett väldigt osäkert läge för Norwegian nu, de expanderar otroligt snabbt och har beställningar liggande på ungefär 200 nya plan”, säger SvD:s Tomas Augustsson i Ekonomistudion.

De nya planen måste nu finansieras men bolaget har i dagsläget inga pengar. Detta kan ställa till det för de som vill köpa flygbiljetter.

Under förra året fick tre europeiska bolag stora problem och två av dem gick i konkurs. Det gällde brittiska Monarch och tyska Air Berlin. Även italienska Alitalia ska vara illa ute.

"Som resenär ska man alltid tänka på, när man bokar en flygbiljett, att till exempel betala med kreditkort. Då kan man få tillbaka en del pengar om det skulle hända någonting med bolaget."


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.