Så möter han Volvos utmaningar i Malaysia - och spår de senaste trenderna inom transportsektorn

Veckans avsnitt av podden Big in Asia gästas av Mats Nilsson, President och Managing Director på Volvo Group Trucks. Han delar bland annat med sig av äventyren bakom  bolagets etablering i Sydostasien.

I dagsläget har Volvo Trucks levererat en handfull självkörande lastbilar runtom i världen för olika typer av tester. Samtidigt läggs stora summor på forskning och utveckling inom just självkörningsområdet. Mats Nilsson beskriver kategorierna som Volvo Trucks jobbar med just nu.

"Det finns ett antal stora trender, automation är ett där fordonen blir självkörande, det kanske tar ett tag innan de blir helt självkörande. Vi har ett nytt projekt med ett universitet där vi levererar två självkörande bussar till ett campus i Singapore."

Lastbilarna följer likt personbilarna en trend mot Big Data, ett sätt att optimera både fordonets prestanda och effektivisering samt administrationen och uppföljningen av kundernas vagnparker.

"På området connectivity handlar det om hur lastbilarna kommunicerar med varandra och med huvudkontoret. På så vis kan man analysera en mängd data som anger när man behöver göra serviceunderhåll, hur fordonet har körts, bränsleförbrukning med mera", säger Mats Nilsson.

Ett område som både Volvo och uppstickaren inom lastbilssegmentet, Tesla Semi, konkurrerar inom och som är förknippat med ett av Volvos kärnvärden – miljö – är utvecklingen av Electromobility.

Kort och gott kan man beskriva det som ett område som växer även i regioner där tillväxten är som störst. Mats menar att i ett land som befinner sig i en stark tillväxtfas är utbyggnaden och effektiviseringen av infrastruktur en huvudprioritering.

Electromobility bygger på lösningar som är aktuella, speciellt i växande regioner som Sydostasien. Det medför tystare transporter, renare drivmedel och potentiella nattkörningar för att fördela trafiken på ett mer effektivt sätt över dygnet.

"Det är ett naturligt steg efter att sedan en lång tid tillbaka ha arbetat med alternativa bränslen."

Lyssna på hela intervjun med Mats Nilsson om Volvos etablering i Sydostasien, kulturkrockar i Malaysia och de senaste trenderna inom framtidens transportsektor i det senaste avsnittet av Big in Asia.


För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.