Fotograf: Wikimedia

Proffsens bästa aktietips: Köp lax och cigarrer

Köptipsen haglar i senaste numret av affärstidningen.

Affärsvärlden rekommenderar köp av aktier i laxbolagen Marine Harvest, Salmar och Austevoll Seafood, men sälj i sektorkollegan Grieg Seafood. Vidare rekommenderas köp av finska livsstilskonglomeratet Fiskars och det cigarrfokuserade tobaksbolaget STG samt, som rapporterades redan under onsdagsförmiddagen, köp av Leo Vegas.

Det framgår av tidningens senaste nummer.

De norska laxodlarna har spelat sina kort väl under de senaste åren. Ökad produktion, ökad export och ständigt stigande världsmarknadspriser har satt fart på laxodlarnas aktier på Oslobörsen, skriver Affärsvärlden som i analysen har betraktat tillväxtmöjligheter som ett av de viktigaste kriterierna när de tre köpråden i sektorn har vaskats fram.

Det Helsingsforsnoterade livsstilskonglomeratet Fiskars aktie har på kort tid fallit tillbaka till runt 20 euro och får nu ett köpråd med riktkurs 25 euro. Enligt tidningen överdrivs e-handelsrisken eftersom koncernens konkurrenskraft är starka varumärken, inte distributionskanalen.

Det Köpenhamnslistade tobaksbolaget STG, vars verksamhet består till nära 70 procent av cigarrer, har enligt Affärsvärlden starka marknadspositioner som ger bolaget goda möjligheter att kompensera volymtapp med höjda priser. Tidningen ser goda möjligheter att aktien åter når 125 kronor i det ettåriga perspektivet och rekommenderar köp. Svaga tillväxtutsikter och uppenbara regleringsrisker talar å andra sidan för lägre multiplar på STG:s vinster, noteras det.

LÄS ÄVEN: Svenska fondbolaget tjänade 160 miljoner över en natt – efter jättebudet på biotechbolaget


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. FN-rapport: Marknadskrafterna dödar planeten – dags för nytt ekonomiskt system
  2. ”Dags att fyndköpa nischbanken som lockar med hög direktavkastning”
  3. Medias iskalla profetia i en notis från 1912 – fick skrämmande rätt om klimatkrisen
  4. Uppgifter: Handelsbanken skakas av metoo-härva
  5. Lämnade Avanza efter 20 år – här är Hembergs nya uppdrag
  1. FN-rapport: Marknadskrafterna dödar planeten – dags för nytt ekonomiskt system
  2. Klimatexperten: ”Vi måste börja förbereda oss på att vår civilisation kommer att gå under”
  3. Proffsens svarta lista: 5 aktier du borde sälja innan alla andra gör det
  4. Coca-Cola hoppar på senaste hälsotrenden – ska sälja kombucha
  5. Googles superfuturist Ray Kurzweil: Minimera riskerna i ditt liv de närmaste 10 åren så har du en god chans till ett evigt liv

För dig som prenumerant