Fotograf: Rickard Kilström/SaltX Press

Här är 10 startups som kan vända upp och ned på energibranschen – och två av dem är svenska

Sedan 2010 har välrenommerade Bloomberg New Energy Finance prisat de tio startups i världen som har störst potential att vända upp och ned på energisektorn - och två av dem är svenska.

Nu har tio nya startups utsetts till New Energy Pioneers från de totalt 160 ansökningar spridda över 50 länder som kommit in till tävlingen. Årets vinnare spänner över allt från energilagring till värmeåtervinning.

Urvalsprocessen vilar på tre kriterier: innovation av teknologi eller affärsmodell och vilka nyheter de har tagit till marknaden, bevis på substansiella framsteg i form att starka kommersiella partnerskap, distributionskanaler och försäljningstillväxt och sist men inte minst, potentialen att skala och få en global påverkan.

Här är årets vinnare:

Advanced Microgrid Solutions (USA) – designar, utvecklar och förvaltar portföljer av distribuerade energilösningar.

Bidgely (USA) – använder maskininlärning och dataanalyser i lösningar för ge kunderna insikt om energianvändningen.

Burn (Kenya) – har designat och tillverkat över 370 000 rena spisar som förbättrar såväl luftkvaliteten och tillgång till energi för låginkomsthushåll.

Enbala (USA) – har utvecklat en programvara som bidrar till att öka flexibiliteten och möjligheten att få ett balanserat elnät i realtid.

Greenlots (USA) – har utvecklat en programvara för att höja effektiviteten i laddningen av elektriska fordon.

Limejump (Storbritannien) – det största virtuella kraftverket i Storbritannien som drivs med hjälp av egenutvecklad programvara.

LO3 Energy (USA) – använder blockkedjeteknik för att erbjuda en peer-to-peer driven energibörs.

Witricty (USA) – har utvecklat en trådlös laddningslösning med hjälp av magnetresonansteknik, som ger effektiv överföring av laddning till elbilar.

…och här är de två svenskarna:

Climeon (Sverige) – har utvecklat en teknik för att utvinna elektricitet från lågtempererad värme, exempelvis spillvärme från industrier och geotermisk värme. Climeon noterades på First North i oktober i fjol på 31 kronor per aktie. Idag handlas aktien till drygt 42 kronor.

SaltX (Sverige) – har utvecklat en saltbaserad teknik för att lagra värme kemiskt. SaltX noterades på First North i maj 2016 till 3 kronor per aktie. Idag handlas aktien till drygt 16 kronor. 

Både Climeon och SaltX är tidigare vinnare av Veckans Affärers pris E-prize - Sveriges ledande energipris i näringslivet. Nu är nomineringarna till årets upplaga igång - tipsa om din favorit bland Sveriges mest innovativa energilösningar.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST