Storbanken: Likheter mellan kryptomanin och influensan

Storbanken menar att kryptohypen spridit sig på samma sätt som smittsamma sjukdomar.

Kryptomanin som svepte över världen föregående vinter spred sig på samma vis som man skulle förvänta sig att en smittsam sjukdom skulle spridas, enligt en ny studie från Barclays, som Business Insider Nordic hänvisar till.

Analytiker på banken tog fram en modell för en teoretisk spekulativ tillgång baserad på samma typ av modeller som epidemiologer använder för att följa spridningen av sjukdomar. Analytikerna jämförde den egna modellens prediktioner med hur priset på bitcoin faktiskt fluktuerat under de senaste sju åren för att kunna förutspå dess fortsatta framfart.

Resultatet var skrämmande lika.

”Modellen har tydliga paralleller med fackmodeller för spridningen av smittsamma sjukdomar inom epidemiologin” sa banken i sin årliga Gilt Study på tisdagen.

Då hypen växte sig starkare fortsatte kryptovalutor att stiga i pris. Barclays poängterar att det bara kan fortsätta under begränsad period, precis som spridningen av smittsamma sjukdomar i en population.

Vidare framhåller banken att deras studie pekar på att den spekulativa bubblan i kryptovalutor nu passerat sin pik.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant