Fotograf: Wikimedia Commons

Nu ska Norge göra med elflygplan vad de gjorde med elbilen

Norges plan: 2040 ska alla flygplan vara elektriska

Idag är hälften av alla bilar som säljs i Norge el- eller hybridbilar. En succé som uppnåtts tack vare stora skattelättnader, men även lockelser som gratis parkering och allmänna laddningsstationer.

Det är det statligt ägda bolaget Avinor, som är landets största ägare av flygplatser, som tagit på sig utmaningen att ställa om till en helt batteridriven flygfart. Det skriver Reuters.

Förhoppningen är enligt bolaget själva att uppmuntra utvecklingen av el- och hybridplan av jättar som Airbus och Boeing.

”Enligt mig är det ingen tvekan om att Norge vid 2040 kommer ha helt elektriska kortflygningar” sa Dag Falk-Pedersen, vd för Avinor, vid en presskonferens i Oslo.

Att det inte redan idag finns elflygplan anpassade för kommersiellt bruk beror enligt Avinors vd på att det saknas en kund och en marknad för de stora flygplanstillverkarna att sälja produkterna till.

Även om Norge på egen hand inte kan skapa en tillräckligt stor marknad så framhåller de att någon måste ta det första steget.  

Fördelen med elektriska plan är att de kan accelerera snabbare än de flygplan som idag används och därför behöver kortare flygbanor, förklarade Falk-Pedersen enligt Reuters. Idag finns emellertid problem med såväl planens vikt, otympliga batterier och begränsad räckvidd.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.