Miljardbud på svenska bioteknikbolaget

Amerikanskt läkemedelsbolag lägger bud på svenska forskningsbolaget Wilson Therapeutics.

Alexion Sweden lägger bud på Wilson Therapeutics, 232 kronor per aktie kontant erbjuds vilket ger ett totalt budvärde om cirka 6.564 miljoner kronor.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Budet motsvarar en premie om 70 procent jämfört med stängningskursen för Wilson Therapeutics-aktien om 136 kronor den 10 april, vilket alltså är den sista handelsdagen före offentliggörandet av budet.

Budet motsvarar en premie om 89 procent jämfört med den volymviktade genomsnittliga kursen för Wilson Therapeutics-aktien under de senaste 90 handelsdagarna fram till och med den 10 april 2018.

Det oberoende utskottet i styrelsen i Wilson Therapeutics rekommenderar enhälligt aktieägarna i Wilson Therapeutics att acceptera erbjudandet.

Healthcap VI LP, Abingworth Bioventures VI LP, MVM Fund III LP och Neomed Innovation, de fyra största aktieägarna i Wilson Therapeutics, samt Handelsbanken Fonder och Fjärde AP-Fonden, vars sammanlagda ägande i Wilson Therapeutics uppgår till 66,1 procent av det totala antalet aktier och röster, har ingått åtaganden gentemot Alexion Sweden att acceptera erbjudandet, under vissa villkor.

Därutöver har Polar Capital, som innehar 7,3 procent av det totala antalet aktier och röster i Wilson Therapeutics, uttryckt sitt stöd för, och sin avsikt att, acceptera erbjudandet.

Åtagandena att acceptera erbjudandet och avsiktsförklaringen motsvarar sammanlagt 73,4 procent av det totala antalet aktier och röster i Wilson Therapeutics.

Budet är bland annat villkorat en acceptansnivå på 90 procent samt godkännande från relevanta konkurrensmyndigheter.

Alexion är ett globalt bioteknikföretag med fokus på att behandla patienter och familjer som har drabbats av ovanliga sjukdomar genom innovation, utveckling och kommersialisering av livsförändrande läkemedel. Det är det nybildade Alexion Sweden som lägger budet på Wilson. Alexion Sweden, som bildades för att användas vid förvärvet, har inte bedrivit någon verksamhet utöver att förbereda för och lämna erbjudandet.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.