ANNONS

Positivt momentum för olja & guld – men kan dollarn trigga ett ras?

2017 var ett starkt år för både olja och guld, men nu börjar båda pristillgångarna uppvisa en potentiell toppformation enligt teknisk analys, menar CMC Markets chefsanalytiker Nils Brobacke, som ger sin syn på marknaden.

Crude Oil Brent

Efter ett starkt 2017 har oljepriset haft en negativ och lite mer skakig start 2018. Sedan toppen på drygt 71 USD i mitten av januari i år så har oljan varit ner 10 % som mest. Marknaden visade att säljare kom in starkt vid motståndet 70 USD på uppsidan. Sedan dess har ett nytt motstånd skapats vid lite drygt 67 USD. Om säljare kan tränga genom stödet vid botten av konsolidering, på ca 62 USD så kan oljepriset ligga kring 55 USD redan nu i sommar. 

Guld

Nils Brobacke, chefsanalytiker på CMC Markets.

Guldet står inför ett liknande scenario som oljan. Motståndet kring ca 1350 USD per ozt* försvaras fortfarande av säljare, en nivå som har testats ett flertal gånger under 2017 och 2018. Säljare av guldet har även fått hjälp av den senaste tidens dollaruppgång som sänker råvarupriset. Den tekniska analysen indikerar att säljare har momentum och om botten av konsolideringen, på ca 1310 USD, tas ut kan guldet testa extremnivån 1270 USD på nedsidan, inom en relativt snar framtid.

Här kan du prova att handla råvaror och valutor helt kostnadsfritt

Sentiment

Spekulanter är fortfarande kraftigt överviktade på långsidan, ca 70% för både guld, olja och belåningen på spekulativa positioner är fortsatt hög. Om säljare fortsätter ha momentum kan priset röra sig snabb nedåt då kortsiktiga handlare kan tvingas ta in stop loss eller t.o.m. margin calls, vilket kan accelerera nedgången.

Dollarn

För att bekräfta vändningen från positiv till negativ trend i olja och guld vill en se att dollarn har bottnat ur och bekräftar den senaste uppgången. Enligt den tekniska analysen ser dollarn ut att ha bottnat ur mot flera valutor, b.la. euron, pundet, yen och svenska kronan, vilket ökar sannolikheten för en stark dollar och därmed svagare guld-/oljepris**. 

Öppna ett kostnadsfritt konto hos nätmäklaren CMC Markets

Så mäts guld

*Guld, med många andra ädelmetaller, handlas i troy ounce vilket motsvarar 31,1035 g. Troy ounce förkortas ofta ozt och i dagsläget kostar ett ozt guld ca 1350 USD. 

** Det finns en stark negativ korrelation mellan priset på råvaror och USD. När priset på USD går upp, går priset på råvaran ner eftersom råvaror ofta prissätts i USD. Det är en viktig korrelation att hålla koll på oavsett om du är en daytrader eller långsiktig investerare.

Ord att ha koll på

Bottna ur - Priset slutar falla, lämnar den negativa trenden och börjar vända upp.
Momentum - Sammanhang där prisrörelsen fortsätter i samma riktning när den väl kommit igång.
Stöd - En prisnivå där det antas finnas ett överskott av köpare, priset vänder upp.
Motstånd - En prisnivå där det antas finnas ett överskott av säljare, priset vänder ner.
Stop-loss - En ordertyp som ofta används vid trading. Du lägger in det pris du önskar stänga delar av eller hela postionen. Når marknaden priset stängs din position automatiskt. 
Margin calls - En påminnelse om att kapitalet på ditt konto är lägre ändittsäkerhetskrav.

Riskinformation:
CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 78% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar.

Materialet är endast allmän information och utgör ej rekommendation.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant