Fotograf: Michael Probst/TT

Tipset: Bankaktien har blivit för billig för att inte köpa

2 svenska aktier får tummen upp av affärstidningen.

Börsveckan sätter köpråd på Collector och Byggmax i veckans nummer, men rekommenderar att avvakta med FM Mattsson och Vitec. Ägare av Victoria Park rekommenderas att behålla sina aktier i stället för att acceptera Starwoods bud.

Det framgår av veckans nummer. Motiveringar:

* Collector har fått pyspunka och fallit till p/e 9 vilket gör nischbanken för billig för att avstå, vilket även ordföranden Lena Apler verkar anse. Förutsättningarna för "full fart på översta raden" är god för kommande år, anser Börsveckan och sätter köpråd.

* FM Mattsson har klen organisk tillväxt och blandarbolaget skulle behöva förvärv för att få upp volymer och lönsamhet. Förutsättningar finns i en skuldfri balansräkning, men tills så sker anbefaller börsveckan avvakta i ljuset av en "fullvärderad" aktie på p/e 14 och ev/ebit 11.

* Byggmax-aktien kan vara på väg att vända upp, då nuvarande nivå är den lägsta på fyra år. Marknadsläget är osäkert för byggkedjan, men aktien får "spekulativt köp på ett års sikt".

* IT-bolaget Vitec tar emot att köpa på nuvarande höga vinstmultiplar, och Börsveckan rekommenderar att avvakta givet tveksamhet kring om tillväxtresan kan fortsätta på samma sätt som hittills framgent. Pålitlig organisk tillväxt saknas, konstaterar tidningen bland annat.

* Börsveckan ser ingen anledning till att acceptera det med tidningens bedömning klena skambudet på fastighetsbolaget Victoria Park, och ser fram emot att se hur ordföranden och tidigare vd:n Peter Strand kommer att agera efter Q1-rapporten


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Landet skrotar BNP-måttet – börjar mäta välmående istället
  2. Inflationssiffran som Ingves absolut inte ville se – får kronan att falla brant
  3. Proffsen hissar varningsflagg: 5 aktier du uppmanas göra dig av med direkt
  4. Ny rapport: Oldfluencer, vertikalodlare och klimatrevisor hetaste framtidsjobben
  5. Flygbolag går i konkurs – svenska flygplatser drabbade när alla avgångar ställs in
  1. De flåsar Tesla i nacken – här är elbilarna som är redo att köra om
  2. Flygbolag går i konkurs – svenska flygplatser drabbade när alla avgångar ställs in
  3. Börsens 10 billigaste aktier – varav en har uppsida på 70%, enligt proffsen
  4. Landet skrotar BNP-måttet – börjar mäta välmående istället
  5. FBI-agenten som fällde ”Wolf of Wall Street”: Verkligheten är mycket värre än i filmen

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.