Fotograf: Enkla.com/Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Startupen som vill vända upp och ned på bolånemarknaden röjde just ett stort hinder

Efter mötet med FI – Enkla är på gång med superbilliga bolån.

Starupbolaget Enkla.com vill erbjuda bolåneräntor långt under vad storbankerna kan mäkta med.

För bara tre veckor sedan gick bolaget ut med ett löfte om marknadens lägsta bolån riktat till personer med existerande bolån. Villkoren är samma för alla – nämligen 0,95 procent bundet på tre år.

Sedan starten har uppståndelsen varit stor och det har haglat in drygt 20 000 intresseanmälningar vilket motsvarar bostadslån på 50 miljarder kronor.

Ambitionen är att möta efterfrågan genom att ta in cirka 100 miljarder kronor de kommande 18 månaderna. Detta kommer ske genom att stegvis utfärda bostadsobligationer på den internationella marknaden med en första runda som ligger på cirka en miljard kronor.

Upplägget fick inledningsvis inget varmt välkomnande av Finansinspektionen, FI, som  menar att Enklas tillstånd är mer begränsat än vad det givits sken av.

"Det handlar bland annat om finansieringen via obligationer av typen RMBS, men även andra aspekter. Vi behöver träffa bolaget och göra en analys. Det kan krävas andra tillstånd", berättade Malin Omberg till Di Digital i förra veckan.

Nu skriver Di Digital att Enkla träffat FI på torsdagen. Beskedet från medgrundaren Alexander Widegren är att de fortsätter med sin plan i tät dialog med myndigheten.

Bolagen ska ta hänsyn till villkoren i amorteringskravet, vilket tidigare varit ett frågetecken.

"Vår plan framåt är mer förankrad hos Finansinspektionen. Varje obligationsrunda som vi avslutar ska förankras hos dem. För tillfället söker vi inget nytt tillstånd, men vi kommer göra förtydliganden och öka dialogen med FI", säger Enklas vd Alexander Widegren.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST