Diplomaten: Du klarar dig inte längre med bara ett sabbatsår utomlands

I veckans avsnitt av Big in Asia möter vi diplomaten Håkan Jevrell som är ambassadör i Singapore och Brunei.

Håkan Jevrell är ambassadör i Singapore och Brunei sedan 2013. Under sina år som diplomat har han fått en inblick i Sydostasiens näringsliv som få svenskar.

Många företag och entreprenörer känner till potentialen i att expandera till Asien med dess växande befolkning och välstånd. Samtidigt tvekar många då de ser risker med att etablera sig där.

Håkan Jevrell lyfter frågan hur det kommer sig att bara 300 svenska företag har etablerats i Singapore, men fler (omkring 350) från vårt grannland Danmark trots hälften så stor befolkning.

Han pekar på två skäl:

Internationaliseringen av oss svenskar

“Det är väldigt vanligt att ungdomar idag tar ett sabbatsår efter studenten och reser jorden runt och så anser man sig ha blivit internationell men egentligen bara sett barer och stränder. Det räcker inte idag utan det är desto viktigare att så många svenskar som möjligt någon gång jobbar eller studerar utomlands, inte minst i Asien. Hög grad av internationalisering krävs för att kunna bli konkurrenskraftig internationellt och på så sätt säkras långsiktigt vår svenska välfärd. Utan framgångsrika svenska företag stannar Sverige!”

För få kvinnor från Sverige i Asien

”Uppskattningsvis 97 procent av de som sänds ut från Sverige och svenska företag är män. Varför åker inte fler kvinnor ut från Sverige till regioner som Asien när företagen ska expandera? En av orsakerna kan vara att man i familjer valt har prioritera männens karriärer och inte i samma utsträckning prioriterat kvinnornas möjligheter att utveckla sina karriärer utomlands. En annan anledning vi hör är att många företagsledare hemmavid är av uppfattningen att det kan vara svårt som kvinna att göra affärer i Asien, vilket inte alls stämmer. De kvinnor vi möter här menar precis tvärtom, det är till och med lättare att vara affärskvinna i Asien än hemma i Sverige.”


MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Butiksdöden: Här är veckans konkurser så här långt – och en krisande anrik butikskedja
  2. Warren Buffett: Här är de största misstagen föräldrar gör när de lär sina barn om pengar
  3. Kraftigt inbromsad tillväxt i Kina och Indien – unga kineser mer pessimistiska
  4. Volvo Cars vd: ”Att jobba på en skyddad marknad – ett monopol med bara män – gynnar självklart mig som man”
  5. Hockeylegendaren Wayne Gretzky går in i svenska spelbolaget – aktien tokrusar
  1. Så mycket sänker statliga bolånejätten boräntorna idag - lägsta räntan nu under 1%
  2. Carlsberg tar fram ny ölflaska – i papper
  3. Byggde om bubbla till elbil: ”Kanske vi gör business av det”
  4. Bianca Ingrossos sminkbolag lanserar livevideo-shopping
  5. Skånska Uniti släpper första elbilen i miniformat – så mycket kostar den

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.