Fotograf: Jakob Owens/Unsplash

Nu sprids den svenska ekofitnesstrenden "plogga" som en löpeld över världen

En internationell publik har fått upp ögonen för den svenska ekomedvetna träningsformen.

Har du sett någon som springer runt med en soppåse samtidigt som de joggar? Då har du troligtvis bevittnat en utövare av den svenska fitnesstrenden ”plogga”.

Att ”plogga” är att jogga och plocka skräp samtidigt – gärna i grupp.

Fenomenet sågs först i Sverige under 2016 då människor bestämde sig för att samlas i grupp för att kombinera jogging och skräpplockning i en social aktivitet. I dag har den inspirerat individer världen över som tröttnat på skräpiga joggingrundor.

”Jag springer mycket och jag älskar att spendera tid i naturen. När jag hittar skräp ute i skogen eller i skärgården gör det mig ledsen och lite arg”, sa den svenska ploggaren Maja Tesch till Washington Post som beskrivit trendens inträde i USA.

Plogga är emellertid inte enbart för den inbitna miljövännen – aktiviteten utlovar även ett antal hälsofördelar.

Enligt fintessappen Lifesum, som tidigare i år gjorde det möjligt att tracka sin ploggingrunda, förbränner en halvtimmes plogging 288 kalorier. Att jämföra med traditionell jogging som bara förbränner 235 kalorier, och som inte har fördelen att bidra till renare städer.  

Rörelsens grundare ska vara den svenska multiidrottaren Erik Ahlström som efter att han flyttat tillbaka till Stockholm efter en tid i Norrland blev förskräckt över hur mycket skräpigare staden blivit. Erik själv har sagt att målet var att skapa en folkrörelse – något som han nu tycks vara på god väg att uppnå.

Den ekovänliga fitnesstrenden har även fått fotfäste i sociala medier och har getts utrymme i olika internationella mediekanaler. 

”Det är tid att omfamna den skandinaviska trenden att plocka skräp medan man joggar”, skrev the Guardian nyligen.

Enligt flera medier har den svenska fitnesstrenden nått länder som USA, Tyskland, Frankrike, Thailand och Kanada.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant