Fotograf: Susie Moore/Youtube

Så tiodubblade hon lönen – här är hennes 4 bästa tips

Det har inget med varken utbildning eller erfarenhet att göra.

Oavsett yrke eller anställningsform är drömmen om en hög lön närmare än du tror. Det menar livscoachen Susie Moore som vid 30 års ålder, och utan universitetsutbildning, nått en årsinkomst på närmare 500 000 dollar (4,2 miljoner kronor).

Moore påbörjade sin karriär inom rekryteringsbranschen. En erfarenhet som gav henne viktiga lärdomar om förhandling, nyttan av att veta sitt egenvärde och att fråga efter det hon vill ha.

När Moore startade sitt eget företag gjorde hon själv många misstag. Ett stort sådant var att sätta ett så lågt pris som möjligt på de tjänster hon erbjöd. Anledningarna var många.

Hon var rädd för att hennes begränsade erfarenhet inte motiverade en högre lön och att hennes kunder skulle överge henne om hon satte ett högre pris på sina tjänster. I en kolumn på Business Insider skriver livscoachen om de 4 lärdomarna som tagit henne till drömlönen.

Här är livscoachens 4 tips för att höja din lön:

Var medveten om ditt värde

Många av oss lider av ”bluffsyndromet”. Det vill säga en rädsla för att avslöjas som bedragare. Hur man kommer då över det? Med fakta, menar Moore.

Det enklaste sättet att överkomma känslan av att inte vara bra nog är att ta reda på vad andra tjänar. När du gjort din läxa kan du fråga dig själv, så objektivt som möjligt, hur dina prestationer mäter sig mot deras. Presterar du lika väl som dem? Då bör du ha samma lön eller ta lika bra betalt. Presterar du något under dem? Fundera över vad du bör förbättra för att nå hela vägen.

Våga fråga

”Om du inte frågar är svaret alltid nej”, skriver Moore.

Människor i din omgivning är aldrig så benägna att ge dig det du vill ha som när du har gjort deras liv enklare. Det perfekta tillfället att fråga efter ett nytt uppdrag, be om en introduktion till en ny person eller om en ny utmaning är efter att du avslutat ett lyckat projekt. Om du gör ett briljant jobb för några få erbjuds du snart fler möjligheter än du kan ta dig an.

Sätt tydliga gränser från början

I längden håller det inte att hela tiden göra allt för alla.

”Hemligheten till hälsosam gränsdragning är tydlig kommunikation från dag ett”, förklarar Moore. Är du egenföretagare kan det vara klokt att kontraktera om antalet timmar, de resurser samt den betalning som din tjänst innefattar.

Samma sak gäller dig som ständigt överlevererar på jobbet. Är du en person som är tillgänglig via telefon eller email dygnet runt alla dagar i veckan? Moore menar att det du då kommunicerar är att ”jag respekterar varken min tid eller min kompetens, och det borde inte du heller göra”.

När du får chansen – gör dig synlig!

Ett enkelt sätt att öka det värde andra tillskriver dig är att dela med dig av det du kan.

Om du inte tror att du är bra nog, eller smart nog, för att ha en röst så kommer du aldrig att ha det. Moore menar att du givetvis kan lyckas ändå, men att det kommer att vara svårare. Du behöver inte vara perfekt, du behöver bara finnas ”där ute”.

”Du behöver inte vara allas expert för att vara en expert”, skriver Moore och pekar på att allt handlar om att inte glömma att din kunskap och dina insikter är värdefulla.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST