Fotograf: Fredrik Persson/TT

3 nordiska aktier pekas ut som klipp på börsen

Affärstidningen har fått korn på köpvärda aktier.

Affärsvärlden rekommenderar köp av aktier i Helsingforslistade röntgenleverantören Detection Technology, cancervårdsföretaget Raysearch och den finländska renoveringsfirman Consti.

Det framgår av tidningens senaste utgåva.

I affärsområdet MBU hämtar Detection Technology en dryg tredjedel av omsättningen. Här refererar Detection till runt 5 procents årlig marknadstillväxt, skriver tidningen. Detta genom att medicinsk röntgen sprids till större delar av en allt äldre världsbefolkning samtidigt som nya lösningar öppnar upp nya diagnostikmöjligheter.

Samtidigt växer röntgen utanför medicin snabbt. Här har Detection sina resterande knappa två tredjedelar av försäljningen i affärsområde SBU.

Affärsvärlden räknar visserligen med att en försvagad rörelsemarginal framöver. Trots att aktien har stigit med över 300 procent sedan listningen på finländska Nasdaq First North ser dock tidningen potential med motiveringen att den goda vinstutvecklingen ger rabattvärdering relativt branschen.

Affärsvärlden ger samtidigt cancervårdsföretaget Raysearch, som utvecklar dosplaneringsprogram till strålkanoner, en köprekommendation. Aktien nådde en topp kring 270 kronor förra sommaren, men har sedan dess tappat och bottnade i förra veckan kring 119 kronor.

Tidningen skriver att bolaget gör en helomvändning när det i dagarna hoppar av rollen som dosplanerare på heltid, för att också ta sig an rollen som ordningsman. Uppdraget är ett nyutvecklat patientdatasystem där sjukhusen samlar information om patienter och om den vård som dessa får.

Köp med riktkurs 161 kronor lyder rekommendationen i fallet Raysearch.

Köp rekommenderas även för finska renoveringsfirman Consti, trots att risken är hög.

Bolaget mer än fördubblade omsättningen från 2012 till 2017, men har sedan stött på interna problem med affärsområdet Technical Building Services, som utför tjänster inom bland annat el, ventilation och avlopp. Dessutom har ökade kostnader förorsakat en nettoskuld på drygt 12 miljarder euro.

Affärsvärlden ser dock positivt på att nye vd:n Esa Korkeela har genomfört flera åtgärder inom Technical Building Services.

Affärsvärlden ger rekommendationen vänta för industrikonglomeratet Beijer Alma. En stark utveckling i fjädertillverkaren Lesjöfors lyfte Beijer Almas resultat under förra året. Svaghet i Habia Cable och en fullvärderad aktie lyder tidningens motivering till vänta-rekommendationen.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  2. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  3. Aktierna som rusar och rasar i onsdagens rapportbonanza
  4. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  5. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  1. Leif GW efter veckans sanslösa börsklipp: Håller hårt i aktierna – och ska köpa mer
  2. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  3. Turistmeckats bakgård: Övergivna bostäder i Italien säljs nu för bara 10 kronor
  4. Här är Sveriges 10 hetaste arbetsgivare just nu – som alla vill jobba för
  5. Han gjorde som Musk fast decennier tidigare – kusliga likheter mellan dagens superentreprenör och Howard Hughes

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.