ANNONS

Utvecklas som investerare: Lär dig allt om CFD-handel

Lättare än vad många tror. Med rätt kunskap ger CFD-handel dig möjlighet att tjäna pengar även när marknaden går ner.

Vad är CFD?

CFD står för ”Contract For Difference” och är en populär form av derivathandel. Ordet derivat kan ge en känsla av att det har läskiga kopplingar – var det inte derivat som orsakade finanskrisen 2008? Ja och nej, avancerade strukturerade produkter som de amerikanska bolåneobligationerna (Mortage-Backed Securities) stötte på problem – men inte enkla derivat som standardoptioner eller CFD.

En CFD innebär att en kund ingår ett kontrakt med en mäklare – som London Capital Group – för att tjäna pengar på mellanskillnaden i priserna på en underliggande tillgång vid olika tidpunkter. Kunden kan realisera vinster eller förluster när priset för den underliggande marknaden rör sig – men kunden äger aldrig den underliggande tillgången.

Varför ens använda derivat istället för att köpa den underliggande tillgången, kanske du frågar dig? Det finns flera fördelar med CFD:s som har fått deras popularitet att öka lavinartat.

Hur funkar det?

En investerare köper 50 kontrakt på Facebook-aktier när priset är 170 $. Varje kontrakt motsvarar värdet av en aktie, så det totala värdet av din position är 8 500 $. Om priset stiger med 20 $ så skulle du göra en vinst på 1 000 $ och om priser på Facebooks aktier faller med 20 dollar skulle du göra en förlust på 1 000 $ när du stänger din position.

Med en traditionell börsmäklare behöver kunden ha hela kapitalet för positionen på sitt konto, eller med en hävstång på 2:1 skulle det krävas 4 250 $ på kontot. En CFD-mäklare kan erbjuda en hävstång så hög som 20:1 för aktiehandel och då behövs bara 425 $ för att positionen.

Läs mer om LCG:s hävstång här.

Oavsett vilken typ av konto du använder så finns det alltid en spread mellan köp- och säljpriset. Traditionella mäklare debiterar courtage utöver spreaden, ofta från 100 kronor både för att öppna och stänga positionen. Som regel debiterar inte CFD-mäklare något courtage, istället ökar de spreaden omkring 0,1 procent.

Du säljer 0,5 kontrakt på tyska börsindexet DAX, ”Germany 30”, till priset 12 000 €. Varje kontrakt är värt 10 gånger mer än indexpriset, så din position är värd 60 000 €. Om priset faller med 100 € till 11 900 € så tjänar du 500 € när du stänger din position, om det stiger med 100 € till 12 100 € så gör du en förlust på 500 €.

För- och nackdelar

Handla på både stigande och fallande marknader.

Om du tror att marknaden går upp så köper du ett kontrakt, om du tror att den kommer falla så säljer du ett kontrakt. Kostnaden är densamma och det är lika lätt att ta ett kontrakt på att marknaden ska gå upp som ned.

Handla dygnet runt.

Handel med CFD är inte begränsad till börsernas öppettider, som ofta är på arbetstid, utan flera marknader är öppna för handel även efter stängning.

Högre hävstång.

CFD erbjuder mycket högre hävstång än traditionell handel. Hävstången hjälper till att minska barriären för nya investerare som har mindre kapital för handel. Den ger möjlighet att ta större positioner med mindre kapital och förstorar därför dina vinster – och dina förluster, som kan överskrida din insättning.

Handla på fler marknader.

Med ett enda konto kan du handla alla större tillgångsklasser, inklusive aktier, index, forex, obligationer, råvaror och ETF.

LCG erbjuder handel i alla världens större marknader med över 7 000 olika värdepapper.

Fler ordertyper.

CFD-mäklare erbjuder samma ordertyper som traditionella mäklare, detta inkluderar stopp, limiter och villkorade order som ”One cancels other” och ”If done”. LCG erbjuder även garanterade stopp för en något bredare spread.

Inga handelskrav.

Flera marknader kräver ett minimumkapital för att handla. CFD-marknaden har inte denna begränsning och LCG kräver endast att du har kapital för att täcka marginalen för din hävstång.

Inget ägande.

Med CFD slipper du besväret eftersom du aldrig äger värdepappret, endast kontraktet. Du får ingen rösträtt men du får fortfarande utdelning på aktier när du har köpt CFD.

Sammanfattning

Handel med CFD erbjuder ett antal unika egenskaper som skiljer den från traditionell handel. Beroende på ditt sätt att investera och din risktolerans kan CFD vara en mycket flexibel och fördelaktig lösning.

Lyckas med din trading: Så använder du marknadens volatilitet till din fördel

Så hittar du dagliga investerings-möjligheter – med hjälp av experternas tekniska analys 

 

Handla i utbrott eller rekyler? Här är proffsens enkla men smarta strategi

 

Bli en framgångsrik trader: Så sätter du upp rätt vinstmål

Upptäck marknadens vändningar: Så använder du japanska candlesticks

Misstaget som skiljer amatörerna från tradingproffsen: Undvik att jaga marknaden

Gå in på LCG:s hemsida för att lära dig mer!

 

CFD-handel innebär hög risk för ditt kapital och kan medföra förluster som är större än din första insättning. De är inte lämpliga för alla, så se till att du fullt förstår riskerna. Om du tror att det kan vara nödvändigt eller lämpligt, så bör du söka oberoende finansiell rådgivning.
London Capital Group Limited är auktoriserad av och står under tillsyn av Financial Conduct Authority (“FCA”) med registreringsnumret 182110. London Capital Group (Cyprus) Limited är auktoriserad av och står under tillsyn av Cyprus Securities and Exchange Commission med registreringsnumret 341/17.

 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.