Fotograf: Matt Lowe/Flickr

Trenden som upprör: Så flashar nyblivna kryptomiljonärer sin rikedom

Dollarmiljonärer i olika kryptovalutor står som spön i backen. Och nu verkar det som att Lamborghini-sportbilar har blivit deras allra främsta statussymbol. Den italienska biltillverkaren rapporter nämligen rekordförsäljning efter att rena rama kryptovaluta-febern har dragit fram över världen. Alla är dock inte lika glada över flashandet.

"When´s lambo?"

Det verkar vara frågan på mångas läppar bland världens kryptomiljonärer just nu.

Enkelt förklarat innebär frågan hur lång tid det tar för en ny kryptovaluta innan man kan få råd att köpa en sportbil av det exklusiva märket Lamborghini.

Exemplen är många.

Den 35-årige Atlanta-baserade programmeraren Peter Saddington köpte Bitcoin för tre dollar styck år 2011 och har nyligen kunnat köpa en Lamborghini Huracan för 200 000 dollar.

”Att kunna köpa en Lambo för bitcoin är ett bevis på att det kan användas för riktiga transaktioner, och köpa riktigt coola saker. Det används inte bara av kriminella”, sade Peter Saddington till Yahoo Finance redan 2017.

Ett annat exempel var när fastighetsmäklaren Piper Moretti, som driver The Crypto Realty Group, skulle hjälpa en familj från amerikanska östkusten att köpa ett hem för 3,2 miljoner dollar vid Manhattan Beach.

Det planerade husköpet skedde i samma veva som bitcoin-kursen nådde rekordhöga nivåer. Kunden passade på att samtidigt köpa en Lamborghini från en återförsäljare i Orange County som accepterar betalning i just bitcoin.

Då Piper Morretis kund också skulle betala huset i bitcoin var säljaren minst sagt skeptisk. Men genom att visa upp alla kvitton och dokument från transaktionen med sportbilen lyckades hon få igenom affären.

”Kryptovaluta är inte pengar för internet-nördar. Du kan faktiskt köpa saker", säger hon till Business Insider.

LÄS ÄVEN: Se upp – bitcoin kan skapa kaos i din deklaration

Personer som både gillar kryptovalutor och Lamborghinis kan också på den skämtsamma webbsajten www.when-lambo.com få reda på när investeringen har gjort dem tillräckligt rika för att ha råd att köpa en Lamborghini.

Business Insider kan visserligen konstatera att man inte vet hur exakt många kryptomiljonärer som har köpt sportbilen, men i en artikel i Quartz nyligen så tyckte man sig i alla fall finna ett samband i det att när priset på ethereum stiger så gör också Lamborghini-försäljningen det.

Lamborghini noterade rekordförsäljning med 3 815 bilar under 2017, vilket var sjunde tillväxtåret på raken.

En chef vid Lamborghini Newport Beach i Costa Mesa i Kalifornien har sagt till CNBC att återförsäljaren hade över 10 transaktioner där kryptovalutor var involverade i december. Det vill säga vid exakt samma tidpunkt som en enda bitcoin var värd 19 000 dollar.

Kryptomiljonärernas intresse av att flasha med sina rikedomar efter att ha blivit rika på valutor som ethereum och bitcoin skiljer sig rejält från Silicon Valleys många dollarmiljonärer - i vissa fall dollarmiljardärer - som också har blivit rika på digitaliseringens snabba genomslag i världen.

I Silicon Valley skyltar man inte med sina framgångar, utan det är sneakers, hoodies och fortsatt fokus på jobbet som gäller, enligt Business Insider.

Medgrundaren av plattformen Ethereum som ger ut valutan ethereum, Vitalik Buterin, är inte överlycklig över händelseutvecklingen och hotar med att lämna kryptovärlden om skrytet fortsätter.

LÄS ÄVEN: Kryptovalutor krånglar till skilsmässor: "Som att gömma pengar utomlands"


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST