"Ur ett konsumentperspektiv var det väldigt lätt att marknadsföra vår idé, många delade våra videor", säger Anna Skaya, Basepaws vd. Fotograf: Pressbild Basepaws/Pixabay

Fascinationen för katter skördar framgångar för LA-entreprenören

För den Los Angeles-baserade entreprenören Anna Skaya handlar allt om katt-DNA. I en ny intervjuserie från Financial times berättar hon om varför just katter är så intressanta och om sina viktigaste lärdomar av att bygga bolag.

Financial times har i en artikelserie om kvinnliga grundare, “Female Founders”, intervjuat Anna Skaya som är medgrundare och vd för biotech-bolaget Basepaws.

Trots att katter och biotech kanske inte är en uppenbar kombination, så bygger hon just nu ett bolag som helt fokuserar på att analysera kattgenetik och samlar samtidigt ett berg av data som kan komma att användas till forskning på människor.

Den grundläggande affärsidén bygger att kattägare, via genteknologi, får reda på kattens ursprung, nuvarande fysik och eventuella framtida sjukdomar. På mindre än ett år har bolagets forskning kunnat visa att sjukdomen Hypertrofisk kardiomyopati, en vanlig och allvarlig sjukdom bland katter, påverkar 15 procent av alla katter.

I intervjun förklarar Anna Skaya varför hon har valt att fokusera på just katter.

“För det första så är katten ett helt unikt internetfenomen. Så ur ett konsumentperspektiv var det väldigt lätt att marknadsföra vår idé, många delade våra videor. Men ur forskningssynpunkt var valet ännu starkare. Det har visat sig att katter är ett av de djur som är mest likt oss människor genetiskt vilket även gör oss beteendemässigt lika.”

Även om det ofta dröjer innan biotech-bolag blir lönsamma har Basepaws på kort tid skapat en stabil tillväxt med en växande kundkrets. Men som många andra entreprenörer, har Anna Skaya inte enbart framgångar bakom sig.

Hon berättar om en göra-slut-app hon tidigare byggde som skulle rikta sig till folk som gått ur en relation. Trots att hon satsade allt så beskriver hon numera appen som ett spektakulärt misslyckande.

“Det största misslyckandet var att inte avskeda personer tillräckligt snabbt. När jag kände i magen att vissa personer inte var rätt för bolaget men ändå inte klarade av att låta dem gå, vilket gick ut över de affärsmässiga resultaten”, berättar hon.

Anna Skaya menar att entreprenörslivet valde henne, snarare än tvärtom.

“Jag önskar att någon hade berättat innan hur tufft det skulle bli. Att aldrig ha en ledig helg till exempel, jag minns inte sist jag hade en jobbfri helg. Som kvinna är det också lite svårare, tror jag. Jobbet kommer alltid först. Men jag vet att jag aldrig kommer att kunna gå tillbaka till ett normalt  jobb och arbeta för någon annan”, säger Anna Skaya och understryker att hon inte har någon annan plan om saker skulle gå fel.

“Det finns ingen tid för någon plan B eller andra idéer. Min medgrundare däremot hittar nya idéer hela tiden. Jag är mer praktiskt lagd. Det bästa med att driva en startup är att du inte gör det ensam, om du inte är en superkvinna. Min affärspartner är min totala motsats vilket blir en bra mix.”