Depressionerna gjorde henne till entreprenör: ”Jag kände mig som en loser och trodde att jag var oanställningsbar”

Återkommande depressioner fick den finländska futuristen Elina Hiltunen att känna sig värdelös och skamfylld. Nu vågar hon berätta sin historia och uppmanar andra att göra likadant, inte minst i näringslivet.

”Jag var 29 år, gravid och djupt deprimerad. Min mamma som nyligen gått i pension tog hand om mig. Sedan, från ingenstans, dog hon. Då slungades jag ned ännu djupare.”

Första gången Elina Hiltunen, som idag är 47 år och en av Finlands främsta futurister, drabbades av en depression var strax efter att hon fyllt 20. Den direkta orsaken har varit svår att hitta, ens i så här långt i efterhand berättar hon.

När det hände igen sex år senare var orsakssambandet betydligt tydligare.

”Jag forskade för att ta en doktorsexamen i företagsekonomi, jobbade på universitetet mellan 9 och 5, gick därifrån för att hålla kurser på kvällarna, och på helgerna. Jag jobbade jämt och gick in i väggen. Det var inte bra i kombination med min historia.”

Hon gick till en läkare och fick antidepressiv medicin av den nya sorten, så kallade SSRI-preparat. De fick effekt, men efter sex månader slutade hon att ta dem. Strax efter blev hon gravid.

”Men jag fick ett missfall och föll tillbaka in i depressionen.”

Istället för att återvända till sin medicin förnekade hon att det handlade om en depression och hittade andra orsaker till att hon mådde dåligt.

”Jag började tänka att det handlade om mig, att jag var en så dålig person så det som hände mig var inte mer än rätt. Det var min man som fick mig att börja medicinera igen, för han visste att läkemedel skulle hjälpa mig, men det var inte lätt. Under min tredje depression, efter mitt missfall, fick han tvinga in tabletten i min mun när jag vägrade.”

Idag äter hon sina antidepressiva tabletter av egen fri vilja för att förhindra nya återfall och hon blir förbannad på människor som alltför lättvindigt avfärdar medicinsk behandling och kallar läkemedelsbolagen för djävulens sändebud.

”De som säger till dig att sluta att äta mediciner, de kommer inte till din begravning brukar min man säga. Med tanke på att det är 20 gånger högre risk att begå självmord om man är deprimerad är det farligt att prata om läkemedelsbolagens onda uppsåt”, säger Elina Hiltunen och uppmanar människor att betrakta depression för vad det är, en sjukdom. Och sjukdomar behandlas till stora delar med mediciner och psykoterapi.

”Om du haft depression tre gånger är det 90 procents sannolikhet att du får det igen. Redan efter första gången är sannolikheten för återfall hög, runt 50 procent.”

Elina Hiltunen, som är såväl kemiingenjör som doktor i företagsekonomi, hade tidigare främst haft en rad forskartjänster inom akademin. Men i samband med de återkommande depressionerna tappade hon bort sig själv och sitt självförtroende.

”Jag fylldes av skam och kände mig som en loser. Jag vågade inte kontakta något företag för jag var säker på att mina depressioner gjorde mig oanställningsbar.”

Det fanns bara ett alternativ och det var att bli sin egen.

Idag driver hon What's Next Consulting från huset i Espoo utanför Helsingfors där hon bor tillsammans med sin man, sina två barn och sina två, snart tre, hundar.

Som en av Finlands främsta framtidsspanare är hon en ofta anlitad föreläsare, kolumnist i såväl finska som internationella tidningar och författare. Efter att ha gett ut nio böcker om allt från hur tekniken påverkar vår framtid till hur företagen kan förbereda sig bättre genom innovation är det om fem veckor det dags för utgivning av hennes tionde bok – ”Du kan överleva depression”.

”Jag var väldigt osäker på om jag verkligen skulle gå ut och prata om min depression. Men trots att jag tar en risk och trots att vissa av mina företagskunder kanske tänker att jag är en loser så är jag gammal nog idag för att strunta i det. Jag betraktar det som deras skam och inte min", säger hon och fortsätter;

"Det är jätteviktigt att vi pratar om mental ohälsa, inte minst i affärslivet där det är tufft och människor tror att de kommer att kickas ut om de inte är perfekta. Dessutom är stress en känd riskfaktor för depression.”

I boken, som hon skrivit tillsammans med en journalist som hon lärde känna när hon intervjuades för den finska statsägda radio- och tv-kanalen YLE, finns intervjuer med 20 personer som drabbats av depression och hur de överlevt. Det finns en tillbakablick kring psykiatrins historia men i sann futuristisk anda förstås även en inblick i framtidens behandlingsalternativ.

”Där finns allt från en viss typ av svamp som orsaker hallucinationer till användning av AI för att utreda om du har depression eller inte. Farmakogenetikens utveckling gör att vi i framtiden kan testa gener och ta reda på hur en viss patient kommer att svara på en behandling, det vill säga göra behandlingen mer personaliserad.”