Michelle Zatlyn, COO och grundare Cloudflare, tycker att alla ska ställa sig frågan: jobbar jag med ett stort och meningsfullt problem? Fotograf: Flickr.

3 vanligaste bekymren för entreprenörer enligt unicorn-grundaren

Michelle Zatlyn är en av få kvinnliga unicorn-grundare, alltså de grundare vars bolag omsätter över 1 miljard dollar. Hon anser att många entreprenörer fokuserar på fel saker och belyser vikten av att lära sig av varje “nej”, i jakten på mer kapital.

I artikelserien “the Unicorn Club” i Marie Claire, berättar Michelle Zatlyn om hur hon har gått till väga för att bli en av de få kvinnliga grundare som driver ett bolag värderat till över 1 miljard dollar.

Hon är operativ chef och en av grundarna till det amerikanska bolaget Cloudflare, vars affärsidé är att göra internet snabbare och säkrare för sina kunder. Företaget har fått många prestigefyllda utmärkelser med lovord som bästa startup, bästa innovatör och tech-pionjär. Idag är Cloudflare värderat till 3,2 miljarder dollar. 

Michelle Zatlyn upplever att det finns några orosmoln som verkar vara ständigt återkommande för kvinnliga entreprenörer. Hennes bästa råd till kvinnor som vill bygga miljardbolag är dock att fokusera på rätt frågor.

“Jag får ofta höra tre bekymmer från entreprenörer: Någon kommer att stjäla min idé, jag måste få in mer kapital och media kommer inte att uppmärksamma mig”, säger hon i intervjun.

Enligt Michelle Zatlyn är det fel saker att fokusera på. Istället är den viktigaste frågan att hela tiden ställa sig, jobbar jag med ett stort och meningsfullt problem?

Nästa steg är att göra precis allt för att skapa en produkt som löser det problemet och att skapa ett företag som lockar och behåller de bästa människorna. Löser man det, kommer det andra på köpet.

Hon berättar vidare att bolaget har samlat in över 182 miljoner dollar i fyra omgångar. Varje omgång har inluderat flera “nej” från investerare, något hon har försökt lära sig av, samt den växande insikten att inte alla “ja” är bra.

“I början tog vi in den investerare som erbjöd en lägre värdering, men som var rätt person för vårt bolag. Så ibland är det vi som säger nej. Vi har alltid behandlat alla investerare som en förlängning av vårt team”, poängterar Michelle Zatlyn.

Att lita på sig själv är viktigast av allt när det kommer till beslut menar hon.

“Om du frågar tio smarta personer om råd får du sju olika svar. När allt kommer omkring är det du som är ansvarig för din karriär, ditt liv och alla de beslut som följer med det. Det finns sällan ett rätt svar, så lita på dig själv, fatta ett beslut och gör justeringar i efterhand om det behövs”, förtydligar Michelle Zatlyn och fortsätter.

“Oavsett var du jobbar är det viktigast att driva igenom saker till slutförandet. Jag lärde mig vikten av att få saker gjorda tidigt i karriären. Det är också en färdighet jag letar efter i alla våra nyanställningar. Att göra något till 95 procent är detsamma som att du aldrig har börjat.”