Fotograf: Pablo Martinez Monsivais/AP, Reed Saxo/AP

Trump går till frontalattack mot Amazon: "Detta bedrägeri måste få ett slut"

Presidentens Twitter-attack får Amazon att störtdyka på börsen.

För låga avgifter till US Post Office och för låg skatt. Det var några av anklagelsepunkterna i Donald Trumps Twitter-attack mot Amazon under påskhelgen. 

”Då vi ändå berör ämnet rapporteras det att US Post Office förlorar i genomsnitt 1,50 dollar för varje paket det levererar åt Amazon. Det uppgår till miljardtals dollar”, twittrade USA:s president Donald Trump under söndagen.

Presidenten hävdade bland annat att om US Post Office höjde sin paketavgift skulle Amazons kostnader för att skeppa varorna inom landet raskt stiga med 2,6 miljarder dollar.

”Detta bedrägeri måste få ett slut. Amazon måste betala verkliga kostnader (och skatter) nu”, twittrade presidenten.

Effekten har inte låtit vänta på sig, utan Amazon-aktien sjönk med 5 procent under måndagen.

CNN konstaterar att Amazon har tappat 60 miljarder dollar i marknadsvärde sedan den amerikanska nyhetssajten Axios i förra veckan rapporterade att Donald Trump är ”ute efter” Amazon.

Men presidentens kritik stannar alltså inte vid de påstått låga avgifterna.

Donald Trump hävdar nämligen också att Amazon inte betalar tillräcklig skatt i landet.

Enligt CNN betalar dock Amazon samma något lägre skatt som andra skeppare av bulk-varor får betala.

Dessutom betalar Amazon skatt på försäljningen i alla amerikanska delstater som tar ut en sådan försäljningsskatt.

Så frågan är vad bråket handlar om egentligen.

Donald Trump har inte direkt gjort någon hemlighet av att han ogillar att Amazon-grundaren Jeff Bezos äger Washington Post – han köpte tidningen för 250 miljoner dollar 2013.

Och utan att ha presenterat några bevis dundrade Donald Trump också om att Washington Post måste registreras som en ren lobbyorganisation i det att han anser att rapporteringen mest går ut på att gynna Amazons affärsintressen.

Så sent som vid slutet av februari stod Apple, Google, Microsoft, Facebook och just Amazon för nära 25 procent av det totala värdet på S&P 500 – enbart Amazon ökade sitt värde med 56 procent under 2017.

Men nu rapporterar CNN också att många investerare har dragit öronen åt sig då det gäller just teknikaktier på sistone.

Det beror på att ett växande antal investerare ser en väsentligt ökad risk för att regeringen ska gripa in – inte minst efter Facebook-skandalen kring Cambridge Analytica.

”Det hänger ett regulatoriskt moln över alla tech-namnen just nu... Då du har ett marknadsvärde på 700 miljarder dollar så blir du ett mål. Men Trumps attacker kan lägga locket på för aktien kortsiktigt, men långsiktigt så finns det ingen anledning att ändra vår positiva syn”, säger Jefferies analytiker Brent Thill till CNN.

Efter Donald Trumps twittrande har Amazons marknadsvärde sjunkit till 664,2 miljarder dollar.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST