Fotograf: Bertil Ericson / TT

Före detta toppolitikern: "Digitaliseringen behöver upp på agendan"

I veckans avsnitt av Hållbarhetspodden får vi träffa Anders Wijkman, tidigare politiker som nu är samhällsdebattör och författare. 

Med en samlad erfarenhet på 47 års arbete har Anders Wijkman bland annat hunnit  arbeta som ledamot i EU-parlamentet och riksdagen samt generalsekreterare på Röda Korset och Naturskyddsföreningen. Därifrån har han mycket insikter att dela med sig av.

Hans böcker är fyllda av innovativt och normkritiskt tänk och just nu är han aktuell med boken "Come on! Capitalism, Short-termism, Population and the Destruction of the Planet".

"Vi behöver förstå värdet av långsiktighet och sluta tänka och agera i stuprör. Vi har en kostnadsnota som vi lägger på samhället och som vi skjuter framför oss och låter framtida generationer betala, det är inte hållbart i längden" säger Anders Wijkman, författare och samhällsdebattör, i veckans avsnitt av Hållbarhetspodden. 

Han menar att vikten av en ny upplysningstid är enorm då vårt samhälle är för kortsiktigt.

Politiken kändes för lågt i tak, vilket fick Anders Wijkman att lämna Moderaterna på 70-talet. Han hade inga planer på att återvända till politiken men när han fick ett erbjudande att bli Europaparlamentariker för Kristdemokraterna från Alf Svensson i slutet av 90-talet tackade han tillslut ja – ett beslut han inte ångrar.

"Kort, kontra lång sikt är svårt att få med inom politiken. Det fattas att vi pratar om de sociala och miljömässiga utmaningarna men även digitaliseringen behöver upp på agendan mycket mer. Vem äger data? Hur ska beslut fungera? Det är frågor som behöver mer utrymme inom politiken."

På sin tid drev han de långsiktiga frågorna hårt, inte minst hållbarhetsfrågor och han menar att Europaparlamentets styrka är att enskilda kan påverka mycket och ta ansvar, på gott och ont.  

Enligt en ny utredning från Återvinningsindustrierna förlorar Sverige 42 miljarder årligen på grund av dålig återvinning och ineffektiv materialanvändning.

"Vi behöver cirkulera mer material och vi behöver bättre produktdesign och återvinningssystem för att nyttja resurserna bättre,” säger Anders Wijkman.

Tre fjärdedelar av allt material som återvinns i Sverige bränns, läggs på soptipp eller förstörs så det inte går att använda igen.

"Teknikprylar är ett område där det finns enormt mycket att göra och som jag tror står näst på tur gällande återvinning och det måste bli färre plastsorter så den plast som kommer ut kan återanvändas."

Enligt Anders Wijkman grundas de flesta av våra styrsystem och sätt att mäta framgång från när vi var en miljard människor men ren kapitalism kan inte längre vara lösningen. Det behövs andra mått och insikter när vi blir 8 eller 11 miljarder människor på jorden.

"Under mitt uppdrag som generalsekreterare för Röda Korset insåg jag hur många utmaningar vi har, det var ett så omfattande uppdrag och där grundlade jag min kritik av våra samhällsstrukturer, för där blev utmaningarna så tydliga. Jag är optimist men vi måste sluta tänka kortsiktigt" avslutar Anders.

Lyssna på hela Jessica Cederberg Wodmars intervju med Anders Wijkman i Hållbarhetspodden.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!


VECKANS AFFÄRERS SENASTE LISTOR

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Ericssons vändning tar analytikerna på sängen – aktien tokrusar
  2. H&M-arvingen har i tysthet dumpat miljoner aktier i bolaget
  3. Träningsfantasten och hotelldrottningen som vet hur man vänder en krisande verksamhet till succé
  4. Här är Nordens 10 hetaste aktier att köpa just nu
  5. Jordskredsseger för AI i tävling mot toppjurister - löste komplicerad uppgift över 90 minuter snabbare
  1. Simon Blecher avslöjar: Så här ser min privata portfölj ut
  2. Kronan har fallit till lägsta nivån på nio år – nu befarar Nordea ytterligare nedgång
  3. Gardell cashade just ut 30 miljarder i Volvo – därför satsar han nu tungt på självkörande fordon
  4. H&M-arvingen har i tysthet dumpat miljoner aktier i bolaget
  5. Legendariska investeraren George Soros spekulation mot Norwegian slutade i katastrof: Förlorade 40% - på bara en dag

SENASTE MAGASINET: