Fotograf: Skärmdump, Fortune Live Media/Flickr

Daniel Ek tonar ned börspremiären: ”Inte den viktigaste dagen för Spotify”

Dagens börsnotering får inte bli den viktigaste dagen för Spotify, utan att vi fortsätter med vårt uppdrag att ”ge en miljon kreativa konstnärer möjligheten att leva på sin konst och miljardtals fans möjligheten att njuta av den.” Det skriver Spotify-grundaren Daniel Ek i ett blogginlägg inför noteringen på New York-börsen i eftermiddag svensk tid.

Inför dagens notering av Spotify – sker i eftermiddag svensk tid – har Daniel Ek gått ut med ett blogginlägg med rubriken Tomorrow.

Förutom obligatoriska delar som att tacka sina tusentals Spotify-anställda över världen och att han är stolt över vad man tillsammans har lyckats bygga upp under ett decennium visar blogginlägget att Daniel Ek långtifrån är en person som lutar sig tillbaka och slår sig för bröstet.

Han konstaterar bland annat att även om han känner sig stolt över vad Spotify har byggt så är det långt viktigare att morgondagen (blottinlägget publicerades igår) ”inte blir den viktigaste dagen för Spotify, utan att det är dagen efter och nästföljande dag som spelar roll.”

Det beror på att han vill att Spotify oförtrutet arbetar på med sitt hårda, men också viktiga övergripande uppdrag:

”…att frigöra potentialen hos den mänskliga kreativiteten – genom att ge en miljon kreativa konstnärer möjligheten att leva på sin konst och miljardtals fans möjligheten att njuta och inspireras av den.”

Han konstaterar också att noteringen inte handlar om att resa kapital, utan att såväl aktieägare som anställda har varit fria att både köpa och sälja aktier under åratal.

”Så medan morgondagen för oss till en större scen så förändrar det inte vilka vi är, vad vi handlar om och hur vi verkar. Det är därför vi gör saker på ett lite annorlunda sätt.”

Med annorlunda menar att han normalt sett så ringer företag i klockor, spenderar dagen med intervjuer på handlargolvet och genomför traditionella börsnoteringar (inte så kallade direktlistningar).

”Även om jag inser att en sådan väg är vettig för de flesta så har Spotify aldrig varit ett normalt företag. Så jag nämnde under vår Investor Day så ligger inte vårt fokus på det första stänket. I stället kommer vi att jobba med att bygga, planera och fantisera långsiktigt.”

Daniel Ek konstaterar också att man lyckas ibland och snubblar ibland och att ”…konstanten är att man tror på att man fortfarande befinner sig i ett tidigt skede av resan och kommer att få tid att lära sig och att växa.”

Han menar också att de senaste dryga 10 åren med Spotify har lärt honom att inget befinner sig i en rak linje och att hans jobb är att försäkra sig om att ”vi behåller foten på pedalen under medgångar så att vi inte blir självbelåtna, och att vi fortsätter att hålla kursen med ett fast grepp om ratten under motgångar.”

Han rundar av inlägget med:

”Vi har mycket att göra - vi är bara i den andra quartern – men jag är mer förväntansfull än någonsin inför framtiden.”

Om noteringen:

Häromdagen stod det klart att den globala musiktjänsten Spotify kan vara värd 240 miljarder kronor.

Enligt Expressens beräkningar innebär det att svenska grundarduons aktier – Daniel Ek och Martin Lorentzon är värda 39 miljarder kronor. Enligt dokument till den amerikanska motsvarigheten till Finansinspektionen, FI, kommer Daniel Ek att sälja aktier motsvarande 16,4 miljarder kronor.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST