Fotograf: Spotify press

"Så mycket höjs Spotifys värdering vid börsnoteringen"

Spotify kan snart vara värt mer än H&M.

Musiktjänsten Spotify noteras på New York-börsen på tisdag i nästa vecka och redan nu spekuleras det för fullt i den så kallade gråhandeln där priset pressats upp till rekordnivåer. Det rapporterar Sveriges Radio på torsdagsmorgonen.

"I dagsläget indikerar vår gråhandel ett börsvärde på 29 miljarder dollar, vilket innebär en aktiekurs på 160 dollar, säger Erik Hansén", marknadsstrateg på börsmäklaren IG.

Innan Spotifys börsnotering blev bekräftad i slutet av februari låg bolagets privata värdering på 19 miljarder dollar, enligt Reuters källor. En rejäl höjning är alltså att vänta. 

Det ska noteras att gråhandeln är helt separat från den vanliga aktiehandeln. Det handlar helt enkelt om investerare som kan spekulera vad priset kommer att bli när aktien börjar handlas på börsen. Erik Hansén pekar dock på att gråhandeln tidigare varit en bra indikator på hur börsnoteringen för teknikbolag kommer att ligga i värde. 

Under de senaste veckorna har gråhandeln i Spotify pendlat mellan 24 och 29 miljarder dollar. I samband med att Dropbox fick en stark start på börsen har Spotifyvärdet stigit i IG:s gråhandel.

Ifall börsvärdet landar på 29 miljarder dollar vid noteringen är ett osannolikt tronskifte att vänta: Spotify värderas då högre än den vacklande klädjätten H&M, som nu har ett börsvärde på 25 miljarder dollar.

Om värderingen är i överkant, blir Spotify även större än sociala mediejättarna Twitter och Snap, enligt IG.

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST