ANNONS

Så kan digitala lösningar öka MS-patienters livskvalitet

Läkemedelsföretaget Mercks digitala verktyg och tjänster möjliggör en höjd livskvalitet och en vardag som inte domineras lika starkt av sjukdomsbilden

“Samhället i Sverige ligger långt fram när det gäller digital mognad. Vi är vana vid digitala tjänster och har en historia av nytänkande och entreprenörskap som få andra länder kommer i närheten av. Därför har Mercks globala ledning valt Sverige för att utveckla framtidens samarbeten och arbetssätt”, berättar Mats Berggren som leder den digitala forsknings- och utvecklingssatsningen som Merck placerat i Sverige.

Mats Berggren arbetar på Mercks digitala innovationslabb i Stockholm. Där översätter han tekniska framsteg och samarbeten till meningsfulla lösningar för patienter med exempelvis multipel skleros, MS:

“MS går ännu inte att bota. Men digitala lösningar, tillsammans med det nya läkemedel som Merck utvecklat kan minska effekten sjukdomen har på patientens liv. ”

Merck

Merck är ett ledande globalt vetenskaps- och teknikföretag inom hälsovård, life science och avancerad materialteknik. Deras 50 000 medarbetare arbetar för att ytterligare utveckla teknologier som skapar, förbättrar och utvecklar liv – från läkemedel inom cancer, multipel skleros och fertilitet, till system för forskning och läkemedelsproduktion till den teknik som ger bildskärmarna på mobiler och läsplattor liv världen över.


Läs mer på merck.se

Högre livskvalitet hos patienter

Merck har redan spel som stimulerar hjärnans kognitiva förmåga. I fokus just nu ligger lösningar som kan göra det enklare för patienten att själv ha kontroll på sin livssituation. Exempelvis utvecklas en ny metod att mäta och öka livstillfredsställelse och lycka inom kroniska sjukdomar som MS. Detta sker genom att kombinera vetenskapliga discipliner som ekonomi, psykologi och sociologi med digital utveckling.

“Alla med en kronisk sjukdom vill förstås leva ett så normalt liv som möjligt. Men sjukdomen blir ofta en barriär. Med våra digitala lösningar blir det lättare att ta kontroll över vardagen och lära sig känna igen sina egna mönster”, säger Markus Finzsch som är medicinsk chef för Merck Sverige.

Digital utveckling viktig

En positiv följd av en ökad trygghetskänsla hos patienterna är att de klarar sig längre utan sjukhusbesök.

“Vi håller just nu på att utveckla nästa generations tjänster i dialog med patientföreningar och neurologer. Gensvaret hittills är otroligt positivt”, säger Markus Finzsch.

Naturligtvis är det inte enbart patienter med diagnosen MS som kan dra nytta av ett mer holistiskt förhållningssätt. Fertilitet, diabetes, neurologi och onkologi är andra områden Merck prioriterar och arbetar med vid innovationslabbet.

“Vår uppgift här är att skapa innovativa samarbeten som resulterar i lättillgängliga verktyg och tjänster. Då sätter vi patientens upplevelser och livssituation i centrum. Som läkemedelsföretag är vårt mål att förebygga och få människor att må så bra som möjligt. Då är digital utveckling minst lika viktig som medicinsk forskning”, säger Mats Berggren.

Besök Merck på Facebook och Linkedin!


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant