Fotograf: Spotify press / Pontus Lundahl, TT

Daniel Ek vädjar till Stefan Löfven: "Väldigt skadligt för Spotify"

Daniel Ek har skickat ett personligt brev till statsminister Stefan Löfven.

Daniel Ek vill att Stefan Löfven ändrar sin position gällande EU:s lagförslag om skatt mot digitala strömningstjänster. Det kommer fram i ett mejl som Spotify-grundaren skickat direkt till statsministerns inkorg på Regeringskansliet.

Så här öppnar Daniel Ek sitt personliga brev till Löfven, daterat 26 mars:

”Till Statsminister Löfven,

Daniel Ek vs. Regeringen

Det är inte första gången Daniel Ek gör sin röst hörd inför svenska politiker. I april 2016 skrev Ek tillsammans med Martin Lorentzon ett öppet brev till den Socialdemokratiska regeringen. I brevet vädjade Spotifys grundarduo till mer insatser för att stötta svenska techbolag, särskilt vad gäller bostadsmarknaden, personaloptioner och utbildningspolitik.

Jag skriver till dig med anledning av ditt uttalande om att du är för en beskattning av digitala bolag. Som du kanske vet ligger ett sådant förslag redan från EU om att införa en 3% skatt på omsättning av digitala bolag. En sådan skatt skulle vara väldigt skadligt för europeiska start-ups och snabbväxande bolag, så som Spotify”.

Det är inte svårt att lista ut varför EU:s lagförslag är en huvudvärk för Daniel Ek. Spotify har idag en majoritet av sina cirka 70 miljoner betalande användare i Europa, och en beskattning på den europeiska omsättningen skulle givetvis slå hårt mot techbolaget. 

Dessutom är Spotify redan under press att leverera fortsatt hög tillväxt när det från och med nästa vecka blir ett noterat bolag på New York-börsen. En skatt på 3% skulle betyda extra skatter på miljontals euro per år, och tveklöst en snårigare väg mot lönsamhet för musikjätten. 

LÄS MER: ”Det går nästan inte att mäta värdet av Spotifys framgång”

Daniel Ek fortsätter och säger att det vore orättvist ”att skatta vissa digitala bolag annorlunda än andra bolag”. 

Bland EU:s politiker är en stor motivering för skatten - som enligt förslag ska innefatta stora bolag med minst 50 miljoner euro i omsättning inom Europa - att skärpa till kraven mot amerikanska techjättar som Facebook, Twitter och Google.

Ek menar att EU har fått det hela om bakfoten, särskilt när det gäller att beskatta omsättning och inte vinst. ”Skatt bör endast erläggas på vinst”, skriver han.

Dessutom säger Spotifys 34-årige medgrundare och vd att EU:s förslag inte bara är baserat på falska siffror, utan även ett falsk antagande om att digitala bolag idag skulle undkomma ”sin beskärda del av skatten”.

”Av ovan givna skäl, uppmanar jag dig och Sveriges regering att motsätta er denna nya EU-skatt på omsättning av digitala bolag, som angetts av kommissionen.”

Ek påpekar att det inte är annat än rättvist att bara bolag som går med vinst beskattas på sin omsättning. I Spotifys fall - som ännu går kraftigt med förlust - är en beskattning särskilt bekymrande enligt Ek. ”Bolag som gör förlust borde inte ombes betala skatt på vinst som de ju faktiskt inte har”.

”Detta påverkar Spotify enormt, men jag vill även skydda det europeiska ekosystemet av bolag som just nu växer runt om i Europa och är på väg att bli en allt mer viktigare del av den Svenska och Europeiska ekonomin”, konstaterar han.

Ek avslutar med att säga att han är öppen för att träffa Löfven och diskutera ”hur vi kan hitta en rättvis och balanserad lösning som faktiskt hjälper Europa framåt”.

Läs Daniel Eks personliga brev till Stefan Löfven i sin helhet nedan:

Från: Daniel Ek [mailto:daniel@spotify.com
Skickat: 
den 26 mars 2018 02:40
Till: 
Stefan Löfven; stefan.lofven@regeringen.se
Kopia:
Sofia Östmark
Ämne: 
Skatt på digitala bolag

Till Statsminister Löfven,

Jag skriver till dig med anledning av ditt uttalande om att du är för en beskattning av digitala bolag. Som du kanske vet ligger ett sådant förslag redan från EU om att införa en 3% skatt på omsättning av digitala bolag. En sådan skatt skulle vara väldigt skadligt för europeiska start-ups och snabbväxande bolag, så som Spotify.

Vi på Spotify tror inte att det vore rätt att skatta vissa digitala bolag annorlunda än andra bolag. Utöver det, skulle en beskattning av omsättning vara speciellt skadligt då omsättning och vinster är distinkt olika. Skatt bör endast erläggas på vinst.

Förslaget från EU är baserat på det falska antagandet att digitala bolag inte betalar sin beskärda del av skatten. Även om jag förstår intentionen, så stämmer detta inte, och siffrorna som anges av EU är direkt felaktiga. Digitala bolag betalar precis som andra bolag, skatt i de länder där de är aktiva — även innan räknad vinst — i form av sociala-, arbetsgivaravgifter och moms. Dessa tre skatter står för 82% av den totala skatteinsamlingen. Baserat på OECD står snittet för bolagsbeskattningen endast för 9%.

Det är också inte ovanligt för bolag att göra förluster under de tidiga åren när de utvecklar nyckelteknologier, utvecklar marknader och når skala — några bolag tar många, många år att nå vinst. Detta signum stämmer definitivt in på Spotify. Att införa 3% skatt på omsättning för företag som arbetar hårt för att växa i europeiska marknader, skala och anställa, skulle ta bort mycket kaptital som är viktigt för att kunna investera och växa. I bästa fall skulle detta försena dem att bli starka fristående bolag, i värsta fall omöjliggöra det.

Av ovan givna skäl, uppmanar jag dig och Sveriges regering att motsätta er denna nya EU-skatt på omsättning av digitala bolag, som angetts av kommissionen.

Jag tycker att det är både rättvist och rimligt att begära att bolag skall betala skatt på vinsten — och att man enbart skall beskattas en gång för detta. Om en interimlösning behövs, i avvaktan på konsensus på internationell basis, tycker jag ett rättvist förslag borde vara att skatt på omsättning endast sker om bolaget faktiskt är lönsamt. Bolag som gör förlust borde inte ombes betala skatt på vinst som de ju faktiskt inte har.

Detta påverkar Spotify enormt, men jag vill även skydda det europeiska ekosystemet av bolag som just nu växer runt om i Europa och är på väg att bli en allt mer viktigare del av den Svenska och Europeiska ekonomin.

Jag skulle välkomna en möjlighet att träffa dig och diskutera detta och hur vi kan hitta en rättvis och balanserad lösning som faktiskt hjälper Europa framåt.

Vänligen,

Daniel

Brevet kommer från Regeringskansliets diarium och är en öppen handling.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST